Alles lezen? Kies voor PREMIUM

Klik hier voor meer informatie
ZwartewaalVoorne aan Zee

Onderzoek naar alternatieve stroomvoorziening | Dorpshart Zwartewaal

Advertentie

Zwartewaal – De bouw van de school, sportzaal en dorpshuis in Zwartewaal is in volle gang. Onlangs werden de gemeente en aannemer onaangenaam verrast door de mededeling dat netwerkbeheerder Stedin de benodigde stroomaansluitingen voor het voorzieningencluster niet tijdig kan leveren.

Volstrekt onacceptabel. We zijn hierover al een paar jaar met Stedin in gesprek en dan komt dit nu opeens om de hoek kijken, terwijl we al volop bezig zijn. Linksom of rechtsom: stroom moet er komen, want met name de basisschool moet zo snel mogelijk haar deuren kunnen openen.

Aldus wethouder Igor Bal

Stedin

Netcongestie, oftewel overbelasting van het stroomnetwerk, is op allerlei plekken een vertragende factor voor nieuwbouwprojecten. Dit risico is er dus ook voor het voorzieningencluster in Zwartewaal. De ontwikkeling is al meerdere jaren bekend bij de energieleveranciers. Er zijn verschillende pogingen gedaan om er met Stedin voor deze vervangende nieuwbouw uit te komen, maar die partij kan de komende jaren nog niet voor een oplossing zorgen.

Oplossing met zo min mogelijk vertraging

De gemeente heeft hierover inmiddels gesprekken gevoerd met onderwijskoepel EduMare, en met de Stichting Dorpscentrum Zwartewaal, de eigenaar en exploitant van het bestaande dorpshuis. Gezamenlijk wordt gewerkt aan een oplossing met zo min mogelijk vertraging. “We gaan dit hoe dan ook oplossen”, aldus wethouder Bal. “Er zijn verschillende mogelijkheden, zoals een batterij-opslag voor stroom, waarin ’s nachts wordt opgeladen wat overdag noodzakelijk is. Dat kunnen we dan duurzaam aanvullen met zonnepanelen. Dat zijn we nu verder aan het onderzoeken.” 

Opmerkelijk dat de praktische uitvoerbaarheid van de Haagse ambities voor de energietransitie in de plannen van de netwerkbeheerders blijkbaar niet of onvoldoende is meegenomen. Tragisch dat ook de nieuwbouw van een school en een dorpshuis in een kleine kern als Zwartewaal de dupe worden. Fijn dat het gemeentebestuur, als opdrachtgever voor de bouw, nu doortastend optreedt en heeft besloten dan zelf maar een snelle oplossing te gaan zoeken.

Constateert Henry Rijstenbil, bestuursvoorzitter van de Stichting Dorpscentrum
Advertentie

Geef een reactie

Adblock? Dat vinden wij jammer!

Adblock geïnstalleerd? Dat vinden wij jammer. Onze website is geheel gratis te bezoeken. Maar wij halen onze onkosten uit het tonen van advertenties. Wilt u er over nadenken om Adblocker niet te gebruiken? Zo kunnen wij alles op deze website gratis blijven aanbieden.