Rockanje – Burgemeester Spaans schreef in de openingstekst van het programma van de 1e Motorraces te Rockanje op 11 juli 1959 “Ik twijfel er niet aan of dit sportgebeuren is voor herhaling vatbaar.“ Wij vragen ons af of hij doelde op het 65 jarig bestaan van het mooiste circuit van Nederland, Duin Circuit Rockanje.
Het begin
Het moet halverwege het jaar 1958 geweest zijn dat de plaatselijke postbode, dhr. V.d. Bergh, bij burgemeester Spaans kwam met het verzoek of hij met een aantal anderen toestemming kon krijgen voor het houden van een wielerwedstrijd. Dhr. Spaans (lid van de K.N.M.V.), die altijd in was om Rockanje als badplaats extra publiciteit te geven, stelde onmiddellijk voor om in plaats van een wielerkoers een motorrace te organiseren.
Nadat de mannen over dit voorstel hadden nagedacht, en aan het idee gewend waren, accepteerden zij de uitdaging.
En zo kon het gebeuren dat er op 11 juli 1959 een heuse motorrace werd georganiseerd door de ‘Stichting Circuit Rockanje'(SCR). De burgemeester werd zelf voorzitter van de stichting De overige bestuursleden waren Rinus v.d. Bergh, Piet de Krom ( ondernemers), Arie v.d. Pol( politie ), Arie v.d. Blink, Aart van Rij, Henk Rijkenbarg, en Dirk Huysman. 1959 was een proefjaar voor de SCR.
Na dit eerste jaar zou de KNMV beslissen of Rockanje op de officiële kalender mocht. Met 3000 toeschouwers en een bijna vlekkeloze organisatie slaagde de SCR met vlag en wimpel. En in 1960 werd er gestreden om het Kampioenschap van Nederland in de 50cc klasse. In de jaren daarna kreeg ook de 125cc klasse de status ‘tellend voor het Nederlands Kampioenschap. In beide klassen werd zowel nationaal als internationaal gereden. Tijdens de laatste paar edities reden er ook 250 cc motoren mee.
Het voorlopige einde
De techniek maakte met name in die jaren enorme sprongen voorwaarts. Het gevolg hiervan was dat de rondetijden, in de 15 jaar dat de races gereden zijn, omlaag vlogen en de gemiddelde snelheden daarmee omhoog.
De snelste tijd in de 50cc bedroeg 1.min.50.8sec. in 1959. In 1973 was dat gedaald tot 1.min.23.8. Wat een vermeerdering van de gemiddelde snelheid inhield van 65 km/uur naar 88 km/uur. Hierdoor werden er steeds zwaardere eisen gesteld aan het pakket veiligheid- maatregelen. Zo werden er door de stichting voetgangersbruggen gebouwd om zodoende oversteekplaatsen te creëren, kwamen er elk jaar meer strobalen, en moest het publiek elk jaar ietsje verder van de baan, enz. enz. De KNMV stond voor de veiligheid van de stratencircuits en ondanks de modernisering is het nooit tot een race verbod gekomen.
De oliecrisis zorgde er echter in de begin ’70er jaren voor dat alle gemotoriseerde sporten het moeilijk kregen. Dit zorgde er in het geval van Rockanje voor dat er een voorlopig einde kwam aan de motorraces.
Een nieuw begin
In de jaren na 1973 werd er wel regelmatig gesproken over het weer opstarten van de races. Een van de mensen die al een poosje met datzelfde idee rond liep was de voorzitter van de Stichting Promotie Badplaats Rockanje.
In Augustus 1998 werd er tijdens een bestuursvergadering van PROBARO unaniem besloten om te onderzoeken of het mogelijk zou zijn om de races in een of andere vorm terug te halen. En dus werden de mogelijkheden met de KNMV besproken. Deze adviseerde contact op te nemen mat de Historische Motorsport Vereniging.
Met deze vereniging werden afspraken gemaakt, het circuit gekeurd en goed bevonden, en kon het bestuur van de Stichting PROBARO aan de slag met het organiseren van de ROCKANJE CLASSIC RACES. Na de editie in 2008 besloot PROBARO om te stoppen met de organisatie omdat het evenement te groot was in verhouding tot hun andere activiteiten.
De Stichting Historische Motorrace Rockanje is in Augustus 2009 opgericht (nadat Probaro had besloten niet verder te gaan met de Rockanje Classic Races), deze stichting wordt bestuurd en gedragen door vrijwilligers. Mede dankzij hun inzet en de steun van sponsoren wordt het evenement tot de dag van vandaag mogelijk gemaakt op dit unieke, nog enige originele stratencircuit in Nederland.
Dit jaar vinden de Rockanje Classic Races plaats op zaterdag 25 mei 2024.
Om 9.30 uur vangen de trainingen aan, Burgemeester Rehwinkel zal om 12.15 de startvlag hanteren en zo de eerste manche van de 50cc op pad sturen.
Er zal worden gereden in de klassen 50cc – 500cc, zijspannen, als extra de Rockanje klasse met lokale rijders en een altijd spectaculaire Supermoto demonstratie.
Op vrijdagavond 24 mei zal het ondertussen traditionele defilé door het dorp worden gereden met een trial demonstratie op de Raadhuislaan.
Vertrek 19.00 vanaf de tweede slag.
Het programma is te vinden op www.rockanjeclassic.nl