Spijkenisse – Het rioolgemaal Brabant in Spijkenisse heeft een grondige renovatie ondergaan. Op 16 mei 2024 vond de officiële (her)opening van het rioolgemaal plaats door wethouder Jan-Willem Mijnans van de Gemeente Nissewaard en Heemraad Anne Mollema van het waterschap Hollandse Delta.
Met de renovatie zorgen het waterschap en de gemeente ervoor dat het afvalwater de komende jaren op de juiste wijze afgevoerd en gezuiverd kan worden.
Het rioolgemaal verzamelt het afvalwater van Spijkenisse. Daar staan 3 pompen die elk ongeveer 29.000 liter per minuut kunnen verpompen. Deze pompen het vervolgens door naar de rioolwaterzuivering aan de Papendijk in Spijkenisse. Hier wordt het rioolwater schoongemaakt en geloosd op de Oude Maas.
Toekomstbestendig en duurzaam
Om ons water steeds schoner te krijgen, moeten zuiveringen en gemalen allemaal goed onderhouden worden.. En als ze worden vervangen moeten ze natuurlijk voldoen aan de nieuwste eisen op het gebied van techniek, duurzaamheid en prestaties. Voor vandaag, morgen en de komende jaren. Dat is een enorme klus waar Hollandse Delta elke dag mee bezig is, samen met onze partners.
Zo licht heemraad Anne Mollema van het waterschap toe
Tijdens de renovatie werden de mechanische en elektrotechnische installaties van het rioolgemaal vervangen. Ook werd het gemaal aan de binnen- en buitenzijde gerenoveerd. Zo zijn bijvoorbeeld de kozijnen, de deuren en het dak vervangen. Bij alle keuzes in het ontwerp is nagedacht over de invulling van duurzaamheidsambities. Zo is vooraf in kaart gebracht welke onderdelen geschikt waren voor hergebruik en is er luchtzuiverende bitumen dakbedekking toegepast. Bij het inrichten van het terrein is naar de ecologische waarde gekeken. Het project werd uitgevoerd door GMB Waterkwaliteit & installaties uit Heerjansdam.
Wethouder Jan-Willem Mijnans is erg blij dat het rioolgemaal aangepast is naar de huidige techniek: “Het riool is een belangrijke infrastructuur in de gemeente. We zien het niet, maar we gebruiken het allemaal elke dag. Als het riool ergens niet werkt, hebben inwoners er veel overlast van. We investeren dan ook in het riool om het goed te laten functioneren, nu en in de toekomst.”
Vervoer afvalwater
Waterschap Hollandse Delta beheert 64 rioolgemalen in zijn werkgebied. Deze rioolgemalen zorgen ervoor dat het afvalwater dat afkomstig is van bewoners en bedrijven vervolgens naar één van de twintig rioolwaterzuiveringsinstallatie wordt gepompt. Daar wordt het rioolwater schoongemaakt en vervolgens op rivieren geloosd.
Geschiedenis rioolgemaal Brabant
De polder Hekelingen en Vriesland behoort tot de oudste bedijkingen van Putten. Deze polder is waarschijnlijk voor 1300 al bedijkt. In 1280 wordt al gesproken van opgebrachte gelden van Hekelingen voor een kruistocht. In 1354 is het polderdeel Braband bedijkt. Tot ver in de 20e eeuw werd deze naam met een d geschreven op de officiële landkaarten.