AlgemeenBrielleHellevoetsluisOostvoorneOudenhoornRockanjeTinteVierpoldersZwartewaal

Autoschade? Zo werkt een schadeformulier

Advertentie

Je probeert het te voorkomen, maar helaas is er altijd kans op schade. Een vervelende situatie die alleen nog maar vervelender wordt als je niet weet wat je moet doen. De eerste stap is natuurlijk zorgen dat iedereen in veiligheid is. Daarna bel je de juiste instanties: politie, wegenwacht, en de autoverzekering. En dan? Vergelijkingswebsite Independer legt het uit;

Volg ons WhatsApp-kanaal om op de hoogte te blijven. Klik op deze URL om lid te worden: https://whatsapp.com/channel/0029VaErz5mE50Uk6ksqJS3T

Verzekering wil een schadeformulier

De verzekeraar helpt je met het oplossen en vergoeden van de schade. Maar dan wil de verzekeraar wel een schadeformulier zien. Een schadeformulier is een verklaring van een ongeval. Op dit document lichten de betrokkenen van de schade toe wat er is gebeurd, en hoe dit is gebeurd. Zo kan de verzekeraar bepalen wie er schuldig is en of ze moet uitkeren. 

Schadeformulieren zijn overal in Europa hetzelfde. Het heet daarom ook wel een Europees schadeformulier. In sommige gevallen hoor je van een aanrijdingsformulier. Hier wordt ook een schadeformulier mee bedoeld.

Nu een schadeformulier nodig? Download het hier.

Wat staat er op een schadeformulier?

Het schadeformulier bestaat uit 15 onderdelen. Belangrijk is dat je deze allemaal invult. De eerste 5 vragen gaan over het plaatsvinden van het ongeluk. Hier vul je dingen in als de datum, locatie, en getuigen van het ongeluk. 

Vraag 6 tot en met 11 gaan over de betrokkenen bij het ongeval. Je vult hier je eigen gegevens in, en ook die van de andere bestuurder. Pak hier vooral je rijbewijs bij, daarop staat heel veel belangrijke informatie. Zorg ook dat je de polis van de autoverzekering(en) kunt inzien.

Vraag 12 en 13 zijn heel belangrijk: je beschrijft hier hoe het ongeluk gebeurde. Bij vraag 13 vind je een leeg vlak; dit is om een simpele schets van de situatie te maken. 

Tot slot heb je vraag 14 en 15. Dit is om eventuele opmerkingen toe te voegen. Bij de laatste vraag moeten alle betrokkenen een handtekening zetten. Dit is heel belangrijk; als je dat niet doet, heb je geen geldig schadeformulier aangeleverd en kan de verzekeraar je niet helpen. 

Hoe verder na het invullen?

Na het zetten van de handtekeningen zal de politie, als die er is, een stempel zetten. Controleer je gegevens héél goed, want na de handtekeningen mag je de gegevens op het schadeformulier niet aanpassen. 

Het ingevulde formulier stuur je vervolgens naar de verzekeraar. Verstandig is om dit aangetekend te versturen. Zo is de kans dat het formulier kwijtraakt in de post een stuk kleiner. 

Vul het formulier zo snel mogelijk na het ongeval in, het liefst net erna. Heb je geen schadeformulier bij de hand? Je kunt ook online schade melden via de website www.mobielschademelden.nl. Toch is het verstandig om een schadeformulier in de auto te hebben, voor het geval dat je geen toegang tot internet hebt. 

Is een schadeformulier invullen verplicht?

Wettelijk gezien hoef je geen schadeformulier in te vullen. Maar als je dat niet doet, krijgt de tegenpartij altijd gelijk. Jij wordt dan verantwoordelijk gesteld voor de schade en verliest schadevrije jaren.

Maar dat niet alleen: het niet meewerken aan een schade is voor een verzekeraar een geldige reden om de verzekering op te zeggen. Je krijgt dan een melding in het CIS: het Centraal Informatie Systeem. Een nieuwe verzekering krijgen is dan heel moeilijk en je gaat waarschijnlijk veel meer betalen. Kortom: een schadeformulier invullen is heel belangrijk.

Advertentie
Misschien wilt u dit ook lezen?
Close

Adblock? Dat vinden wij jammer!

Adblock geïnstalleerd? Dat vinden wij jammer. Onze website is geheel gratis te bezoeken. Maar wij halen onze onkosten uit het tonen van advertenties. Wilt u er over nadenken om Adblocker niet te gebruiken? Zo kunnen wij alles op deze website gratis blijven aanbieden.