AlgemeenNissewaardVoorne aan Zee

Grote verschillen benzineprijs: tot 23 euro verschil voor volle tank

Zuid-Holland duurste diesel en grootste prijsverschillen

Advertentie

Moet je binnenkort weer tanken? Hoeveel je precies kwijt bent aan brandstofkosten verschilt sterk per pomp. De goedkoopste benzine kost je momenteel € 1,789 per liter, terwijl je bij de duurste tankstations van het land tot € 2,249 per liter betaalt.

Een verschil van 46 cent, wat op een volle tank van 50 liter maar liefst € 23 kan schelen. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van Petrolview.

De afgelopen jaren is de benzineprijs al flink gestegen. Het is daarom goed om te weten wat het duurste en goedkoopste tankstation van ons land is. Met andere woorden waar moet ik wel of niet tanken. Het goedkoopste tankstation van ons land staat in Rogat (gemeente Meppel) daar betaal je €1,789 per liter benzine. De hoogste prijs geldt voor drie stations waar je €2,249 de liter moet afrekenen.

Zegt Menno Dijcks auto-expert bij Independer

Grootste benzineprijsverschillen in deze gemeenten

Als je graag zo goedkoop mogelijk wil tanken, doe je er vaak goed aan om van tevoren even de benzineprijzen te checken. Ook binnen dezelfde gemeente kunnen de kosten bij de pomp namelijk sterk variëren. Het ene tankstation is soms een stuk duurder dan het andere. 

De Wolden (Drenthe) is het meest extreme voorbeeld in Nederland. Bij de meest voordelige pomp betaal je in deze Drentse gemeente € 1,809 per liter benzine, terwijl het duurste tankstation van De Wolden dezelfde brandstof aanbiedt voor € 2,239 per liter. Dit is een prijsverschil van 43 cent, wat op een volle tank van 50 liter € 21,50 kan schelen.

De top 10 gemeenten met de grootste prijsverschillen voor benzine:

  1. De Wolden (Drenthe): verschil van € 21,50 op volle tank van 50 liter
  2. Opsterland (Friesland): verschil van € 19,50 op volle tank van 50 liter
  3. Oldambt (Groningen): verschil van € 18,50 op volle tank van 50 liter
  4. Dinkelland (Overijssel): verschil van € 18,- op volle tank van 50 liter
  5. Súdwest-Fryslân (Friesland): verschil van € 17,55 op volle tank van 50 liter
  6. Aa en Hunze (Drenthe): verschil van € 17,50 op volle tank van 50 liter
  7. Heerenveen (Friesland): verschil van € 17,50 op volle tank van 50 liter
  8. Groningen stad (Groningen): verschil van € 17,- op volle tank van 50 liter
  9. Venray (Limburg): verschil van € 17,- op volle tank van 50 liter
  10. Westerveld (Drenthe): verschil van € 16,50,- op volle tank van 50 liter

In Bunnik de duurste benzine

Hoeveel je voor een liter benzine betaalt, verschilt dus sterk op lokaal niveau. Momenteel is Bunnik de duurste locatie van Nederland om je auto vol te gooien. In deze Utrechtse gemeente komen de gemiddelde kosten voor een liter brandstof neer op € 2,239. Ook op Texel (€ 2,184), in Goirle (€ 2,184) en Beesel (€ 2,125) is tanken niet goedkoop.

In het Overijsselse Steenwijkerland ben je – naar verhouding – juist wel voordelig kwijt: gemiddeld € 1,890 per liter benzine.

Limburg duurste benzine, Drenthe grootste prijsverschillen benzine

In Limburg moet je op dit moment het meeste geld neerleggen om je auto vol te gooien. Hier komen de gemiddelde kosten namelijk neer op € 2,021 per liter. Ook in Utrecht (€ 2,020) en Zuid-Holland (€ 2,012) moet je dieper in de buidel tasten om je auto te voorzien van brandstof. Friesland is momenteel juist de voordeligste provincie (€ 1,972). 

In Drenthe zijn juist de grootste prijsverschillen tussen de verschillende pompen. De goedkoopste pomp binnen de provincie biedt benzine aan voor € 1,789 en bij het duurste tankstation betaal je voor dezelfde hoeveelheid brandstof € 2,249. Dit is een verschil van 46 cent, wat op een volle tank van 50 liter € 23 kan schelen.

Ook enorme prijsverschillen voor diesel

Ook dieselrijders moeten rekening houden met grote prijsverschillen bij de pomp. Neem bijvoorbeeld de Zuid-Hollandse gemeente Voorne aan Zee. In deze gemeente biedt de goedkoopste pomp diesel aan voor € 1,65 per liter, terwijl het duurste tankstation dezelfde brandstof verkoopt voor € 2,139 per liter. Dit is een verschil van 49 cent binnen dezelfde gemeente. Op een volle tank van 50 liter scheelt dat € 24,50. Een enorm prijsverschil, dus.

Ook in het Overijsselse Dinkelland en het Friese Opsterland lopen de prijsverschillen voor diesel flink op: tot € 19 euro voor een volle tank van 50 liter.

Zuid-Holland duurste diesel en grootste prijsverschillen

In Zuid-Holland en Utrecht tank je momenteel de duurste diesel van Nederland. Gemiddeld betaal je in beide provincies € 1,746 voor een liter van deze brandstof. Friesland is juist de goedkoopste provincie van Nederland (€ 1,702 per liter).

Het verschil tussen de goedkoopste en de duurste diesel van Nederland loopt op tot 59 cent per liter. Binnen de provinciegrenzen is dit verschil maximaal 52 cent. Zo betaal je in Zuid-Holland minimaal € 1,62 en maximaal € 2,14 voor een liter diesel.

Bron: Independer.nl

Advertentie

Geef een reactie

Adblock? Dat vinden wij jammer!

Adblock geïnstalleerd? Dat vinden wij jammer. Onze website is geheel gratis te bezoeken. Maar wij halen onze onkosten uit het tonen van advertenties. Wilt u er over nadenken om Adblocker niet te gebruiken? Zo kunnen wij alles op deze website gratis blijven aanbieden.