AlgemeenNissewaardPolitiekVoorne aan Zee

Zuid-Holland loopt achter met kerkenvisie

Advertentie

Het CDA vreest voor de toekomst van het religieus erfgoed in Zuid-Holland nu is gebleken dat bijna de helft van de gemeenten geen kerkenvisie heeft opgesteld. Het religieus erfgoed is hierdoor niet goed beschermd tegen verval. Na de provincie Flevoland heeft de provincie Zuid-Holland het laagste percentage gemeenten met een kerkenvisie.

Een kerkenvisie is een strategische visie op de toekomst van kerkgebouwen binnen een gemeente of regio. Het opstellen van een kerkenvisie gebeurt in dialoog tussen de gemeente, kerkeigenaren, inwoners en erfgoedorganisaties. Het gaat dan over alle kerkgebouwen in die gemeente: monumentaal en niet-monumentaal, nieuw en oud, ongeacht geloof.

In schriftelijke vragen aan het college van Gedeputeerde Staten vroeg het CDA onlangs naar een overzicht van de opgestelde gemeentelijke kerkenvisies in Zuid-Holland. Uit de beantwoording is niet alleen gebleken dat slechts 54% van de gemeenten een kerkenvisie heeft, maar ook dat de kerkenvisies nogal in kwaliteit verschillen. Zo wordt vaak onvoldoende beschreven welke opties er zijn voor een eventuele herbestemming van een gebouw.

CDA woordvoerder Bas Nootenboom is hiervan geschrokken. “Het is belangrijk dat er wordt nagedacht over hoe we omgaan met beeldbepalende religieuze gebouwen, nu en in de toekomst. Zeker als het gebruik voor de eredienst wordt beëindigd. Ik vind het dan ook een goede zaak dat er eind november op initiatief van het  Rijk een bijeenkomst wordt georganiseerd waar over dit onderwerp zal worden gesproken”.

Advertentie

Geef een reactie

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?

Adblock? Dat vinden wij jammer!

Adblock geïnstalleerd? Dat vinden wij jammer. Onze website is geheel gratis te bezoeken. Maar wij halen onze onkosten uit het tonen van advertenties. Wilt u er over nadenken om Adblocker niet te gebruiken? Zo kunnen wij alles op deze website gratis blijven aanbieden.