De komende vijf jaar stijgen de zorgkosten veel harder dan de laatste jaren. Het Centraal Planbureau (CPB) verwacht ieder jaar een stijging van ruim 3,5 procent. En dat gaat iedere Nederlander in de portemonnee voelen, want de zorgpremie stijgt waarschijnlijk mee.
In 2027 zal in totaal 10,7 procent van het bruto binnenlands product (BBP) naar de zorg gaan. Dit percentage was nooit eerder zo hoog. De zorgkosten groeien dus een stuk sneller dan de Nederlandse economie. Dit heeft onder meer te maken met inflatie en de vergrijzing.
Het CPB verwacht ook dat de vraag naar zorgmedewerkers flink zal stijgen. Nu werkt 13,2% van de beroepsbevolking uit zorgmedewerkers. Over vijf jaar is dat gestegen naar 14,4%. Dat betekent dat 1 op de 7 werkenden in de zorg actief is.
Zorgpremie stijgt sneller
Met stijgende zorguitgaven zal waarschijnlijk de zorgpremie ook stijgen. Dit is het bedrag dat je per maand of per jaar betaalt voor je zorgverzekering. Hiermee worden veel zorgkosten betaald. Die premie zal de komende jaren mogelijk sneller stijgen dan we gewend zijn.
Op Prinsjesdag weten we meer over de zorgpremie voor 2024. Dan komt het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) met de nominale premie die zorgverzekeraars gebruiken om de zorgpremie te bepalen. Nog even afwachten dus.
En je kunt de komende maanden meer zorgnieuws verwachten, want de verkiezingen komen eraan op 22 november. De partijen schrijven momenteel hun programma. Zodra de partijen hun visie op de zorg bekendmaken, maakt Independer daar een overzicht van.