GemeenteRockanje

Zonnebrandpalen in Voorne aan Zee klaar voor gebruik

Advertentie

Donderdag 8 juni is de eerste zonnebrandpaal in Voorne aan Zee in gebruik genomen, als vervolg op de pilot in Westvoorne. Dit gebeurde op de 1e Slag te Rockanje door wethouders Janneke Postma (zorg en welzijn) en Robert van der Kooi (recreatie en evenementen).

Bij de zonnebrandpaal kunnen inwoners en bezoekers zich gratis insmeren met zonnebrandcrème. In de regio werkt de gemeente hiervoor samen met Zilveren Kruis, die onlangs op zo’n 80 plekken in Nederland palen heeft neergezet.

Recreatiegebieden met zonnebrandpaal

Afgelopen weken zijn in de regio in totaal zeven zonnebrandpalen geplaatst rondom de stranden in Rockanje, Hellevoetsluis, het Oostvoornse Meer en het Brielse Meer. Bij aankomst op een van deze recreatiegebieden kunnen inwoners en bezoekers zich gelijk insmeren met een zonnecrème met beschermingsfactor 30. De paal geeft zelf aan wanneer het verstandig is om je in te smeren. Dit wordt gedaan op basis van hoe hoog de UV-index – het risico om te verbranden – op dat moment is. Wethouders Robert van der Kooi en Janneke Postma zijn blij met het plaatsen van de palen. “De zonnebrandpaal helpt voorbijgangers zich bewust te worden van het belang van smeren én biedt hulp hierbij.”

Bescherming tegen de zon

Op 25 juni heeft de gemeenteraad de motie ‘Bescherming tegen de zon in heel Voorne aan Zee’ aangenomen. Hierin werd gevraagd om het gebruik van de zonnebrandpalen na vorig jaar in Westvoorne uit te breiden. Goed smeren is belangrijk. Men staat vaak niet stil bij de blijvende schade die verbranding van de huid kan opleveren.

Wie zich niet beschermt tegen de steeds feller wordende zon, loopt het risico om een van de meest voorkomende kankers te krijgen. 52 procent van alle kankergevallen is huidkanker. Het aantal diagnoses loopt de laatste jaren hard op. Inmiddels zijn er jaarlijks 77.000 nieuwe gevallen. Uit de kankeratlas van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) blijkt dat het aantal huidkankerdiagnoses in gemeente Voorne aan Zee wel 45% hoger ligt dan het Nederlandse gemiddelde. Bescherming met kleding of zonnebrandcrème zijn de beste manier om huidkanker te voorkomen.

Advertentie

Geef een reactie

Adblock? Dat vinden wij jammer!

Adblock geïnstalleerd? Dat vinden wij jammer. Onze website is geheel gratis te bezoeken. Maar wij halen onze onkosten uit het tonen van advertenties. Wilt u er over nadenken om Adblocker niet te gebruiken? Zo kunnen wij alles op deze website gratis blijven aanbieden.