Afgelopen nacht is de zomertijd weer ingegaan. De klok ging om 02:00 uur vannacht een uur vooruit, waarna het voorlopig elke dag iets langer licht blijft. Hier hebben huishoudens met zonnepanelen veel baat bij. Want meer licht betekent ook meer opgewekte zonne-energie. Maar hoe maak je daar optimaal gebruik van?
Plan je huishoudelijke taken in
Tijdens de zomertijd is het langer licht, wat betekent dat je zonnepanelen ook langer zonne-energie produceren. Door slim gebruik te maken van energie wanneer de zon schijnt, kun je nog meer besparen.
Plan je huishoudelijke taken zoveel mogelijk in op de piekuren van zonne-energieproductie. Ben je overdag niet thuis? Dan kan je op slimme huishoudelijke apparaten ook timers instellen, of ze op afstand via een app bedienen. Zo kan je activiteiten die veel energie kosten, zoals (af)wassen en drogen, overdag uitvoeren. Dit kan je veel geld besparen, afhankelijk van je huishouden en de apparaten die je gebruikt.
Overschot aan energie terugleveren
Mensen met zonnepanelen hebben de optie om te salderen. Dit is vooral in de zomer erg voordelig. De zonnepanelen wekken dan vaak meer energie op dan dat je nodig hebt. Je mag het overschot terugleveren aan het net en dan verrekent de energieleverancier dit met de gebruikte energie op de jaarnota.
Hierdoor kunnen je energiekosten lager uitvallen. En als je genoeg teruglevert, kun je zelfs geld terugkrijgen.
Niet altijd is de salderingsregeling de meest voordelige optie. Veel energieleveranciers zijn bezig met het introduceren van terugleverkosten, wat het terugleveren van energie minder voordelig maakt dan voorheen. Daarom kan het opslaan van het energieoverschot ook een oplossing zijn.
Opslag van energieoverschot
Een thuisaccu vangt overdag het energieoverschot op en bewaart dit voor later gebruik. Zo profiteer je ’s avonds nog van groene energie, zelfs wanneer de zon al onder is gegaan. Hierdoor ben je meer zelfvoorzienend en minder afhankelijk van het elektriciteitsnet.
Niet voor iedereen is een thuisaccu even voordelig, want ze zijn vaak erg prijzig. De kosten hiervoor liggen al snel tussen de € 4.000 en € 5.000. Onderzoek dus goed of deze optie op de lange termijn voordeliger is dan de salderingsregeling met terugleverkosten.
Dit doe je door een lijst te maken van hoeveel geld je verwacht te betalen en te besparen met beide opties. Zo kun je zien welke optie het meest voordelig is voor jouw energieverbruik.
Dus, met deze slimme tips ben je helemaal klaar om de zomer in te stappen – en je portemonnee ook.