Algemeen112/MisdaadAbbenbroekBrielleEuropoortGeervlietHeenvlietHekelingenHellevoetsluisMaasvlakteNieuwenhoornNissewaardOmliggende plaatsenOostvoorneOudenhoornRockanjeRozenburgSimonshavenSpijkenisseTinteVierpoldersVoorne aan ZeeZwartewaal

Zo maak je jouw huis inbraakproof

Advertentie

Een inbraak voorkomen is moeilijk, maar je kunt het inbrekers wel zo lastig mogelijk maken. Hoe moeilijker jouw huis is om binnen te komen, hoe groter de kans dat inbrekers jouw woning links laten liggen. Maar hoe maak je een huis inbraakproof? Vergelijkingswebsite Independer geeft tips.

Minder inbraken dan voorheen

Laten we beginnen met positief nieuws: het aantal woninginbraken daalt. In 2023 is er 22.706 keer ingebroken. Dat zijn 62 inbraken per dag. Een jaar eerder waren dit er nog 67 per dag. Maar ook bij deze 62 wil je niet horen. Zorg daarom voor de de drie L’s: Licht, Lawaai, en Lang werk. Denk hierbij aan een alarm, of een lamp die aangaat bij beweging. 

Houd dieven tegen met veilige sloten

Dan het Lange werk. Het belangrijkste is om te investeren in goed hang- en sluitwerk. Zorg voor goede sloten, op zowel ramen als deuren. Maar wat is een goed slot precies? Een goed slot voldoet aan het Politiekeurmerk en heeft het SKG-logo met sterren. SKG staat voor Stichting Kwaliteit Gevelbouw en dit keurmerk geeft aan hoe inbraakwerend het slot is. Daarnaast hangt er aan het keurmerk een inschatting van hoe lang het duurt om dit slot te forceren:

  1. Slot met SKG-keurmerk en 1 ster: Het slot houdt dieven 3 minuten buiten de deur. 
  2. Slot met SKG-keurmerk en 2 sterren: Het slot houdt dieven 3 tot 5 minuten buiten de deur. 
  3. Slot met SKG-keurmerk en 3 sterren: Het slot houdt dieven ruim 5 minuten buiten de deur. 

Een SKG-slot met drie sterren voldoet aan alle eisen van de politie en is het beste slot om op de deuren en ramen te installeren. Een slot met het 3 sterren SKG-keurmerk kost ongeveer 75 euro plus installatiekosten, maar het verlaagt de kans op diefstal enorm.

10 tips om jouw huis inbraakproof te maken

  1. Draai deuren op slot

Even snel naar de supermarkt of je kind uit school halen? Je trekt de deur achter je dicht en vertrekt. Niet zo slim. Je maakt het de inbrekers hiermee erg makkelijk. Draai de deur altijd op slot als je het huis verlaat. Ook als je maar even weg bent: inbrekers hebben niet veel tijd nodig.

  1. Haal de sleutels uit het slot

Sommige mensen laten een sleutelbos binnen in het slot zitten. Hiermee kan je zelf de deur makkelijk opendraaien, maar dieven ook. Haal de sleutel er daarom altijd uit. 

  1. Kies voor slimme beveiligingsapparaten

Steeds meer huishoudens kiezen voor slimme beveiligingsapparaten, zoals een slimme deurbel of camera. Ruim 1 op 4 huishoudens heeft inmiddels een beveiligingsapparaat opgehangen. Een dergelijk apparaat maakt het voor dieven moeilijker om ongezien je huis binnen te komen, en daarmee dus ook minder interessant om het te proberen.

  1. Zorg voor verlichting

Dieven houden niet van licht. Zorg daarom voor voldoende verlichting. Bijvoorbeeld buitenverlichting met een bewegingssensor, of een lamp binnen die aangaat op een tijdschakelaar (op wisselende tijden). 

  1. Extra slot op een schuifpui

Heb je een schuifpui? Deze grote glazen schuifdeuren zijn extra inbraakgevoelig. Zorg daarom altijd voor een extra slot en een schuifpuibalk. Hiermee voorkom je dat de schuifpui gemakkelijk van buitenaf geopend kan worden.

  1. Verstop geen sleutels buiten

Klinkt misschien als een inkoppertje, maar mensen verstoppen nog steeds sleutels buiten. Onder de deurmat, bloempot of rolcontainer. Doe dat niet. Inbrekers weten dit ook en kunnen zo eenvoudig jouw huis binnendringen. 

  1. Zet kliko’s en ladders weg

Ziet een dief de mogelijkheid om in te breken op de 1e etage, dan zal hij naar boven klimmen. En wat is er nou makkelijker dan dat de vuilnisbakken of een ladder al klaarstaan? Zet deze dus op een andere plaats en niet naast de uitbouw of het huis.

  1. Plaats waardevolle spullen uit het zicht

Een tablet op de salontafel laten liggen of je portemonnee in de keuken? Dieven zien het allemaal en als het voor het grijpen ligt, slaan ze eerder toe. Leg waardevolle spullen daarom niet in het zicht neer. Beter nog: neem ze mee naar boven.

  1. Zorg voor sociale controle

Een dief wil graag onopgemerkt te werk gaan. Als hij in de gaten gehouden wordt, haakt hij snel af. Maak daarom bijvoorbeeld een buurtpreventie appgroep aan. Zie je iets verdachts? Meld het in de groep. Zet lampen aan en maak wat geluid. Dit schrikt de dief af. Ben je zelf een paar dagen weg? Breng de buren op de hoogte, zodat zij ook een oogje in het zeil voor je houden.

  1. Wees voorzichtig met social media

Ook dieven gebruiken social media. Plaats jij vakantiefoto’s terwijl je daar nog bent? Dan is dat de uitgelezen mogelijkheid voor dieven om jouw huis binnen te dringen. Wees hier dus voorzichtig mee.

Is mijn buurt veilig?

Ben je benieuwd hoeveel inbraken er recent in jouw buurt zijn gepleegd? Bekijk het op de Mijn-Buurtpagina van de politie.

Toch ingebroken?

Bel zo snel mogelijk de politie. Ook als je niemand ziet, maar wel ziet dat spullen overhoop zijn gehaald of dat er is gerommeld met de sloten. Wees altijd voorzichtig. Vooral als je net thuiskomt, want je weet niet of er nog iemand in je huis is.

Neem ook, in een veilige situatie, zo snel mogelijk contact op met je inboedelverzekering. Diefstal is een standaard onderdeel van de dekking. Zo kun je een deel van de gemaakte kosten terugkrijgen, zowel voor het vervangen van gestolen spullen als het repareren van de geforceerde sloten.

Advertentie

Geef een reactie

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?

Adblock? Dat vinden wij jammer!

Adblock geïnstalleerd? Dat vinden wij jammer. Onze website is geheel gratis te bezoeken. Maar wij halen onze onkosten uit het tonen van advertenties. Wilt u er over nadenken om Adblocker niet te gebruiken? Zo kunnen wij alles op deze website gratis blijven aanbieden.