AlgemeenUit de regio

Woonbarometer 2022: nu vooral bouwen

Advertentie

Bijna overal in Zuid-Holland zijn er genoeg plannen voor de korte termijn en in alle gebieden genoeg reserveplannen achter de hand, ook voor de langere termijn. Het gaat er nu vooral om dat het bouwtempo wordt verhoogd.

Dit en meer is te vinden in de Woonbarometer 2022 waar op basis van allerlei beschikbare openbare data de feitelijke stand van zaken wordt weergegeven over de woningmarkt in Zuid-Holland.

Eind 2022 waren er genoeg woningbouwplannen in Zuid-Holland voor de periode 2022 tot en met 2030. Het aantal woningen in plannen voor 2022 tot en met 2024 is 25% hoger dan op basis van de provinciale woningbehoefteraming 2021 nodig is. In sommige regio’s is zelfs meer dan het dubbele van de behoefte in plannen vastgelegd. De bouw van deze woningen was volgens de opgave van de regio’s inmiddels voor twee derde vastgelegd in bestemmingsplannen.

Betaalbare woningen

Voor de periode 2025 tot en met 2030 is het percentage plannen vastgelegd in bestemmingsplannen met bijna 28 procent duidelijk lager. Gemeenten moeten met hun bouwpartners ervoor blijven zorgen dat er genoeg ‘harde’ plannen zijn. Ook het bouwtempo moet nog steeds flink omhoog. Op basis van de provinciale Woningbehoefteraming 2021 moet de voorraad in de periode 2022 tot en met 2030 met gemiddeld ruim 23 duizend woningen per jaar groeien. Gedeputeerde Anne Koning: “De cijfers van de Woonbarometer onderschrijven de noodzaak om de inzet vanuit de provincie voor woningbouw verder te versterken. Zeker als het gaat om betaalbare woningen moeten we alles uit de kast halen om woningzoekenden een thuis te bieden.”

Woonbarometer

De Woonbarometer 2022 geeft een beeld van de woningmarkt aan de hand van bevolking en huishoudens, verhuizingen, woningvoorraad, woningmarkt in het algemeen, sociale en vrije huursector, koopsector en woningproductie.

Advertentie

Geef een reactie

Adblock? Dat vinden wij jammer!

Adblock geïnstalleerd? Dat vinden wij jammer. Onze website is geheel gratis te bezoeken. Maar wij halen onze onkosten uit het tonen van advertenties. Wilt u er over nadenken om Adblocker niet te gebruiken? Zo kunnen wij alles op deze website gratis blijven aanbieden.