Gemeente

Westvoorne bekroond met de QualityCoast Platinum Award 

Advertentie

Op 8 april ontving wethouder Van der Pol uit handen van Green Destinations de QualityCoast Platinum Award. Dit is de hoogst mogelijke Europese onderscheiding op het gebied van groen en duurzaam kusttoerisme. Het is een bijzondere prestatie dat gemeente Westvoorne zich al 10 jaar op rij één van de meest duurzame kustgemeenten van Nederland mag noemen. 

Om als groene en duurzame kustbestemming in aanmerking te komen voor de QualityCoast Award wordt een gemeente uitvoerig op uiteenlopende punten beoordeeld door een vakkundige jury. Uit het juryrapport van Westvoorne blijkt dat de gemeente de maximale score heeft behaald voor het onderdeel ‘Cultuur en Traditie’ voor het in kaart brengen van cultureel erfgoed, zoals de Biberbunker en de Burcht. Ook de ontwikkeling van het Zon-op-water project in het Fieldlab Green Economy aan het Oostvoornse Meer wordt door de jury positief beoordeeld. Tot slot wordt het beschikbaar stellen van de duurzaamheidscoach aan ondernemers zeer gewaardeerd. De duurzaamheidscoach helpt ondernemers bij het verduurzamen van hun bedrijf, bijvoorbeeld door over te stappen op het gebruik van zonnepanelen of warmtepompen. Deze ondersteuning wordt kosteloos ter beschikking gesteld door de gemeente.

Uiteindelijk resulteerde dit in een eindcijfer van 9,3 waarmee de Platinum Award is behaald. Met dit resultaat mag de gemeente Westvoorne ook de komende twee jaar de blauw-gele vlag met dolfijn, het internationale symbool van het QualityCoast keurmerk, voeren. 

“Als kustgemeente zijn we supertrots op onze natuur en doen we zoveel als mogelijk om er duurzaam mee om te gaan. Het ondersteunen van de verduurzaming van bedrijven is hierin een logische stap, waarbij de duurzaamheidscoach een mooie rol vervult. Deze award is een prachtig keurmerk voor een duurzame toeristische bestemming als geheel”, aldus wethouder duurzaamheid, Lies van der Pol van gemeente Westvoorne.  

Programma QualityCoast Awards

QualityCoast is een programma van Green Destinations en wordt ondersteund door de Europese Unie. Doel van het programma is om badplaatsen duurzamer en milieuvriendelijker te maken en om inspanningen van gemeenten en bedrijfsleven te belonen. Een aantal touroperators schenkt bijzondere aandacht aan de QualityCoast bestemmingen in hun vakantiebrochures en zij houden er ook rekening mee bij de selectie van hun vakantiebestemmingen. Ook ‘groene’ booking sites gebruiken de QualityCoast scores om consumenten te informeren over de duurzaamheid van hun bestemming.

Bron: Gemeente Westvoorne. Foto: RegioRockanje.

Advertentie

Geef een reactie

Adblock? Dat vinden wij jammer!

Adblock geïnstalleerd? Dat vinden wij jammer. Onze website is geheel gratis te bezoeken. Maar wij halen onze onkosten uit het tonen van advertenties. Wilt u er over nadenken om Adblocker niet te gebruiken? Zo kunnen wij alles op deze website gratis blijven aanbieden.