Het is strafbaar om weg te rijden na een ongeval. Toch gaat het vaak mis op de Zuid-Hollandse wegen: vorig jaar werden er 19.420 meldingen gedaan van wegrijders. In geen enkele provincie ligt dit aantal zo hoog. Vooral in Rotterdam waren er naar verhouding veel slachtoffers.
Volg ons WhatsApp-kanaal om op de hoogte te blijven. Klik op deze URL om lid te worden: https://whatsapp.com/channel/0029VaErz5mE50Uk6ksqJS3T
In één jaar tijd reden in deze gemeente 5.480 bestuurders weg nadat zij betrokken waren bij een ongeluk. Dit blijkt uit onderzoek van Independer.nl op basis van politiecijfers en data van het Waarborgfonds.
Botsen tegen een geparkeerde auto, een hek omver rijden of een andere verkeersdeelnemer aanrijden: bestuurders die blik- of letselschade veroorzaken moeten zich altijd melden bij de gedupeerde. Ondanks dat wegrijden strafbaar is, ging het vorig jaar vaak mis in Zuid-Holland. Wel is er een daling van het aantal incidenten ten opzichte van 2022 (-5,7%).
Rotterdam koploper van Nederland
Binnen Zuid-Holland is Rotterdam dus koploper. Er werd hier vorig jaar 5.480 keer aangifte gedaan voor wegrijden na een ongeval, wat neerkomt op zo’n 15 incidenten per dag. Rotterdam is hiermee de gemeente met het hoogste aantal wegrijders van heel Nederland. Ook in Den Haag en Westland waren er veel gedupeerden. De top 10 gemeenten in Zuid-Holland:
- Rotterdam: 5.480 aangiftes voor wegrijden na een ongeluk
- Den Haag: 3.340 aangiftes voor wegrijden na een ongeluk
- Westland: 665 aangiftes voor wegrijden na een ongeluk
- Dordrecht: 620 aangiftes voor wegrijden na een ongeluk
- Zoetermeer: 540 aangiftes voor wegrijden na een ongeluk
- Schiedam: 530 aangiftes voor wegrijden na een ongeluk
- Leiden: 495 aangiftes voor wegrijden na een ongeluk
- Hoeksche Waard: 420 aangiftes voor wegrijden na een ongeluk
- Vlaardingen: 375 aangiftes voor wegrijden na een ongeluk
- Leidschendam-Voorburg: 375 aangiftes voor wegrijden na een ongeluk
In Zoeterwoude werd het minst vaak een proces-verbaal opgemaakt voor wegrijden na een ongeval: 35 in één jaar tijd. Benieuwd hoe het zit in jouw gemeente? Het volledige onderzoek is te vinden op: https://www.independer.nl/autoverzekering/info/onderzoek/wegrijden-verkeersongeval-2023
Minimaal 68 miljoen euro aan schade
Als je slachtoffer bent van een doorrijder na een ongeluk, dan kun je aanspraak maken op het Waarborgfonds. Alle mensen met een autoverzekering betalen mee aan dit fonds. Hoe meer mensen er doorrijden, hoe meer de premie voor iedereen zal stijgen.
Legt expert autoverzekeringen Menno Dijcks van Independer uit
Wegrijders veroorzaken flink wat schade. In 2022 keerde het Waarborgfonds zo’n 68,1 miljoen euro uit aan slachtoffers. “Ondanks een daling in de aangiften, ligt het schadebedrag in 2023 waarschijnlijk hoger door de sterke inflatie.”
Op doorrijden staat een maximale gevangenisstraf van 3 maanden en een geldboete van ten hoogste 8100 euro. Ook kan iemand zijn rijbewijs voor maximaal vijf jaar kwijtraken. Er is een uitzondering op die wet. Als de doorrijder zich binnen 12 uur alsnog bij de politie meldt, dan vervalt vervolging voor het doorrijden.