Algemeen

Watervogels op het ijs, wat nu?

Advertentie

Zwanengroep Zuid-Holland ontvangt deze dagen meldingen van mensen die zich zorgen maken over vastgevroren watervogels op het ijs. Wees gerust: in de meeste gevallen is de vogel even aan het uitrusten en is er geen reden voor paniek.

In deze koude dagen staat de telefoon van de meldkamer zwanengroep zuid-holland dierenambulances politie en brandweer roodgloeiend. Mensen maken zich snel zorgen over dieren in de kou. Een van de meest genoemde meldingen is die van vastgevroren vogels. Met deze vrieskou rusten veel watervogels op of bij het ijs. Mensen maken zich ongerust en denken dat de vogels zijn vastgevroren. Dat is meestal niet het geval: watervogels gaan bij kou stil zitten om zoveel mogelijk energie te sparen. Midden op het ijs zijn ze ook nog eens veilig voor vijanden.

Bijzondere bloedsomloop in de poten

Gezonde watervogels vriezen in principe niet vast. Watervogels zijn uitgerust met een bijzondere bloedsomloop in hun poten en ze kunnen hun poten opbergen tussen hun isolerende veren. Als vogels ziek of gewond zijn, kunnen ze wel vastvriezen. Hun verenpak kan dan lek raken. Wanneer een vogel lek is, wordt hij niet meer beschermd door z’n natuurlijke vetlaag en kan hij zich niet meer warm houden.”

Advies van Zwanengroep Zuid-Holland

Het advies van de zwanengroep Zuid-Holland: als je twijfelt, ga na een halve dag nog eens kijken. Als de vogel op precies dezelfde plek zit, zit hij misschien toch vast. Door wat voer te gooien, kun je aan de hand van de reactie bepalen of het dier wel of geen hulp nodig heeft. Gebruik bijvoorbeeld zonnebloempitten, allerlei soorten zaad, stukjes appel of stukgeslagen ongezouten nootjes.

Twijfel je of zie je dat de vogel inderdaad vast zit bel dan de Zwanengroep Zuid-Holland op 06-83797378. Geef de locatie door. Jaag de vogel niet op door zelf te dichtbij te komen. Als de vogel aan het rusten is, verliest het dier onnodig veel energie om weg te komen of om op te stijgen.

Advertentie

Geef een reactie

Misschien wilt u dit ook lezen?
Close

Adblock? Dat vinden wij jammer!

Adblock geïnstalleerd? Dat vinden wij jammer. Onze website is geheel gratis te bezoeken. Maar wij halen onze onkosten uit het tonen van advertenties. Wilt u er over nadenken om Adblocker niet te gebruiken? Zo kunnen wij alles op deze website gratis blijven aanbieden.