Watersnoodmuseum lanceert uniek lespakket voor basisschoolleerlingen van groep 7 en 8 in Nederland
Vanaf 1 februari 2023 is het lespakket ´Hoe waterbewust ben jij?´ beschikbaar voor alle basisschoolleerlingen van groep 7 en 8 in Nederland. Het Watersnoodmuseum ontwikkelde dit lespakket in het kader van de 70-jarige herdenking van de Watersnoodramp en speelt hiermee een waardevolle rol bij de bewustwording over waterveiligheid en de urgentie hiervan.
Het pakket bestaat uit een tweetal lessen: ‘De Watersnoodramp van 1953’en ‘Overstromingen zijn van alle tijden’. Het museum werkte voor deze lessen samen met toonaangevende partners, waaronder het KNMI en Deltares. Een belangrijk onderdeel van de lessen is een podcast met dé watergezant van Nederland Henk Ovink.
Bijzonder herdenkingsjaar
Op 1 februari 2023 is het precies 70 jaar geleden dat de Watersnoodramp plaatsvond. Een ramp die een enorme impact heeft gehad op de levens van enorm veel mensen en waarvan de gevolgen nog altijd merkbaar zijn. Het Watersnoodmuseum zet zich ervoor in om de herinnering aan deze ramp levend te houden, juist ook voor de jongste generatie.
Op deze manier creëert het museum een groeiend waterbewustzijn. Speciaal voor deze 70-jarige herdenking is dit lespakket ontwikkeld. “We brengen onze kennis, informatie en ervaring naar alle kinderen toe en laten ze, vanuit de herinnering van de ramp, werken aan thema´s die enorm belangrijk zijn voor hun toekomst.”, aldus Siemco Louwerse (directeur Watersnoodmuseum).
Podcast Henk Ovink
Het lespakket ‘Hoe waterbewust ben jij?’ bestaat uit twee lessen. In de eerste les staat de Watersnoodramp van 1953 centraal en de tweede les gaat over overstromingen en waterveiligheid vandaag de dag en uitdagingen voor in de toekomst. Hierbij komen thema´s als klimaatverandering en zeespiegelstijging aan bod.
Een belangrijke rode draad in de tweede les is een podcast die is opgenomen met de watergezant Henk Ovink. De Zierikzeese scholiere Sophie Kabouw mocht dit boegbeeld van de watersector interviewen op het ministerie in Den Haag. Gezien het grote maatschappelijke belang had zij hiervoor vrij gekregen van het Pieter Zeeman Lyceum. Sophie vond het spannend, maar vooral erg leuk om te doen. Ze vertelt na de opnames: “Het ging goed, hij wist ongelofelijk veel en hij was echt harstikke aardig.”
Compleet lespakket
Docenten kunnen in de klas direct aan de slag met de twee lessen. Leerlingen stellen hierbij hun eigen unieke waterdossier samen, met daarin allerlei praktische en actuele opdrachten. Er zijn ook extra opdrachten beschikbaar, die zowel in de klas gedaan kunnen worden en als huiswerkopdracht kunnen worden meegegeven.
Dit lespakket biedt een goede voorbereiding op een bezoek aan het Watersnoodmuseum, maar kan ook zonder museumbezoek worden gebruikt. Bij het lespakket hoort een uitgebreide docentenhandleiding. De lessen en alle aanvullende documenten zijn vanaf 1 februari 2023 te vinden op de website: www.watersnoodmuseum.nl/