Algemeen

Wanneer bel je naar 112? Bijna de helft van het aantal 112 meldingen blijkt achteraf onterecht

Meldkamer ambulance, vertel me precies wat er gebeurd is

Advertentie

Het is de eerste vraag die je moet beantwoorden, als je 112 belt voor de ambulance. Maar wanneer bel je naar 112?

Bijna de helft van het aantal 112 meldingen blijkt achteraf onterecht. Daardoor rukken ambulances vaak onnodig met spoed uit en lopende mensen in levensgevaar het risico dat ambulances later komen of helemaal niet beschikbaar zijn. Laat deze mensen dus niet wachten en bel 112 alleen in een levensbedreigende situatie!

Waarom bellen inwoners Rotterdam-Rijnmond naar 112?

Uit online onderzoek blijkt dat mensen in paniek vaak afgaan op hun eerste ingeving: dat is 112. Maar er zijn ook mensen die geen zin hebben in een wachtrij bij de huisartsenpost en daarom de spoedlijn van 112 bellen.

Daarnaast bestaat er een grote groep mensen die aangeeft eigenlijk niet te weten wie ze voor welke zorg moeten bellen. Voor deze mensen ontwikkelde Ambulance Rotterdam-Rijnmond de campagne: ‘Bij levensgevaar bel je 112’. Een campagne die uitleg geeft over levensbedreigende situaties en wanneer je 112 belt of de huisarts.

Bel alleen 112 in levensgevaar

Dit doe je wanneer je zelf of iemand anders in direct gevaar is. Hiervoor kun je ook gebruik maken van de 112NL app. Heb je acute gezondheidsklachten, maar niet direct zorg nodig? Bel dan overdag je eigen huisarts voor overleg. De huisarts bepaalt aan de hand van jouw verhaal of ambulancezorg alsnog nodig is of dat je kunt langskomen. Heb je buiten kantoortijden medische problemen die niet kunnen wachten tot de volgende werkdag? Bel dan de huisartsenpost.

Ben je ongerust of twijfel je of iets spoed is, check dan eerst thuisarts.nl.

Hoe kies je de juiste zorg? Download het overzicht en hang ‘m op:

Overzicht Nederlands

Overzicht Engels

Advertentie

Geef een reactie

Misschien wilt u dit ook lezen?
Close

Adblock? Dat vinden wij jammer!

Adblock geïnstalleerd? Dat vinden wij jammer. Onze website is geheel gratis te bezoeken. Maar wij halen onze onkosten uit het tonen van advertenties. Wilt u er over nadenken om Adblocker niet te gebruiken? Zo kunnen wij alles op deze website gratis blijven aanbieden.