Algemeen

Waarom de gasrekening zo hoog is en blijft

Advertentie

Voor veel huishoudens is de energierekening erg hoog. De overheid heeft daarom ook dit jaar het noodfonds geopend om gezinnen met een krappe beurs te helpen. Waarom is die gasrekening eigenlijk zo hoog? Independer legt het uit:

Wat bepaalt de prijs van jouw gas?

Drie belangrijke dingen bepalen hoeveel jij betaalt voor gas:

  • Inkoopprijs van gas: Dit is de prijs die energieleveranciers betalen als ze gas inkopen. Deze prijs verandert geregeld en hangt af van hoeveel vraag er op dat moment is. Dit heet ook wel de ‘kale gasprijs’ genoemd. Op dit moment is de kale prijs ongeveer 42 cent per kubieke meter.
  • Belastingen: Meer dan de helft van jouw gasrekening bestaat uit belastingen. Je betaalt ongeveer 58 cent energiebelasting en daarnaast ook 23 cent btw per kubieke meter gas.
  • Kosten van de leverancier: Energieleveranciers rekenen ongeveer 12 cent extra per kubieke meter voor hun kosten en winst.

Waarom stijgt de gasprijs steeds?

Je denkt misschien dat de energiecrisis de belangrijkste reden is dat gas zo duur is geworden. We halen geen gas meer uit Groningen en bijna niks meer uit Rusland. 

Toch speelt ook de overheid hier een grote rol in. De overheid heeft de belastingen verhoogd om mensen te stimuleren om minder gas te gebruiken. Ze willen dat iedereen zijn huis beter gaat isoleren of bijvoorbeeld een warmtepomp aanschaft.

Zonder deze belastingverhoging zou je nu ongeveer 89 cent per kubieke meter betalen, inclusief belastingen.

Kan de belasting niet omlaag?

Ja, dat zou kunnen. Maar de overheid houdt de belasting hoog om ervoor te zorgen dat mensen minder gas gebruiken. Volgens het Klimaatakkoord moeten we in 2050 helemaal van het gas af. 

Dit jaar heeft de overheid de belasting met 1 cent verlaagd. Dat scheelt je ongeveer één euro per maand.

Waar komt ons gas vandaan?

Nederland haalt ongeveer 20% van zijn gas uit eigen gasvelden, vooral uit de Noordzee. Verder komt 40% van het gas via pijpleidingen uit Noorwegen. De andere 40% is vloeibaar gas (LNG) en komt met schepen uit landen zoals Amerika, Qatar en zelfs Rusland. 

Omdat we gas uit verschillende bronnen halen, is de kans op een energiecrisis zoals in 2022 minder groot. Aan de andere kant zijn deze bronnen over het algemeen duurder.

Wat kun je doen om geld te besparen?

Helaas kun je weinig doen aan de belastingen. Je kunt op andere manieren proberen te besparen op gas:

  • Isoleren: Zorg ervoor dat je huis beter geïsoleerd is, dan gebruik je vanzelf minder gas. Dit kan ook klein, bijvoorbeeld met tochtstrips. Vraag je verhuurder of gemeente om mee te denken.
  • Bekijk je energiecontract: Vergelijk verschillende energieleveranciers en kies het goedkoopste energiecontract.
  • Hulp van je verhuurder of gemeente: Veel gemeenten kunnen helpen bij het verduurzamen van je huis. Dit gaat van grote maatregelen zoals een warmtepomp en isolatie, tot kleinere maatregelen als tochtstrips en radiatorfolie.

De overheid vindt het belangrijk dat iedereen zijn energierekening kan blijven betalen. Daarom is dit jaar ook het noodfonds weer gevraagd bij te springen. 

Meer weten? Kijk op: Noodfondsenergie.nl.

Bron: Independer.nl

Advertentie

Geef een reactie

Misschien wilt u dit ook lezen?
Close

Adblock? Dat vinden wij jammer!

Adblock geïnstalleerd? Dat vinden wij jammer. Onze website is geheel gratis te bezoeken. Maar wij halen onze onkosten uit het tonen van advertenties. Wilt u er over nadenken om Adblocker niet te gebruiken? Zo kunnen wij alles op deze website gratis blijven aanbieden.