AlgemeenAbbenbroekBrielleEuropoortGeervlietHeenvlietHekelingenHellevoetsluisMaasvlakteNieuwenhoornNissewaardOostvoorneOudenhoornRockanjeRozenburgSimonshavenSpijkenisseTinteVierpoldersVoorne aan ZeeZwartewaal

Vorig jaar 12,5% meer fietsendiefstallen in Zuid-Holland

Advertentie

In 2023 werden er in Zuid-Holland 18.745 fietsendiefstallen gemeld. Dit aantal ligt 12,5% hoger dan het jaar ervoor en zelfs 22,6% hoger dan pre-coronajaar 2019. Vooral in Zoeterwoude en Hardinxveld-Giessendam sloegen fietsendieven het afgelopen jaar veel vaker toe. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van de politie en het CBS.

Fietsendiefstallen in Zoeterwoude ruim verdrievoudigd

Het aantal fietsendiefstallen is binnen Zuid-Holland het sterkst toegenomen in Zoeterwoude. Hier was vorig jaar een ruime verdrievoudiging van fietsendiefstallen: 250% meer dan in 2022. Ook in Hardinxveld-Giessendam (+133,3%) en Krimpenerwaard (+83,3%) werden in 2023 veel meer fietsen gestolen dan een jaar eerder. 

Niet overal in Zuid-Holland steeg het aantal fietsendiefstallen: in elf gemeenten was juist een daling, waaronder in Katwijk, Wassenaar en Vlaardingen. In Lisse nam het aantal geregistreerde incidenten het sterkst af (-36,4%).

Rotterdam gemeente met meeste incidenten

Vooral in Rotterdam sloegen criminelen vorig jaar vaak hun slag (4.755 fietsendiefstallen). De gemeente is zelfs goed voor een kwart van alle fietsendiefstallen in de provincie. Andere Zuid-Hollandse gemeenten met veel diefstallen zijn Den Haag (4.450) en Delft (1.185).

“Het aantal fietsdiefstallen ligt waarschijnlijk nog hoger, omdat niet iedereen aangifte doet. Bij elektrische fietsen is het wel verplicht om bij de politie de diefstal te melden als je aanspraak wilt maken op een vergoeding van de verzekering. Het aantal elektrische fietsen is toegenomen en dit kan ook een deel van de stijging van de aangiftes verklaren”, aldus Michel Ypma, expert woonverzekeringen bij Independer.  

In deze gemeenten meeste kans op fietsendiefstal

Fietsendieven zijn allang niet alleen meer in de grote gemeenten actief. In Zuid-Holland werd vorig jaar namelijk in elke gemeente wel een fiets gestolen. Wel kan de kans op een gestolen tweewieler sterk verschillen per gemeente. 

Van alle Zuid-Hollandse gemeenten met meer dan 25 fietsendiefstallen in 2023 gaat het naar verhouding het vaakst mis in Delft. Hier zijn in een jaar tijd 19,6 fietsendiefstallen gemeld per 1.000 huishoudens. Dit aantal ligt een stuk hoger dan het provinciale gemiddelde van 10,5. 

De top 5 gemeenten binnen Zuid-Holland waar je de meeste kans hebt op een gestolen fiets:

  1. Delft: 19,6 fietsendiefstallen per 1.000 huishoudens
  2. Leiden: 16,5 fietsendiefstallen per 1.000 huishoudens
  3. Den Haag: 15,8 fietsendiefstallen per 1.000 huishoudens
  4. Katwijk: 15,6 fietsendiefstallen per 1.000 huishoudens
  5. Rijswijk en Rotterdam: 14,1 fietsendiefstallen per 1.000 huishoudens

Hou er wel rekening mee dat er bepaalde voorwaarden zijn als je fiets uit de achtertuin of bijvoorbeeld de schuur wordt gestolen. Zo moet de schuur goed afgesloten zijn en zowel in de tuin als de schuur moet de fiets op slot staan.

Waarschuwt woonverzekering-expert Michel Ypma
Advertentie

Geef een reactie

Misschien wilt u dit ook lezen?
Close

Adblock? Dat vinden wij jammer!

Adblock geïnstalleerd? Dat vinden wij jammer. Onze website is geheel gratis te bezoeken. Maar wij halen onze onkosten uit het tonen van advertenties. Wilt u er over nadenken om Adblocker niet te gebruiken? Zo kunnen wij alles op deze website gratis blijven aanbieden.