Omliggende gemeenten

Vestingstedenroute Zuid-Holland Gelanceerd in Brielle

Advertentie

Brielle – De Vereniging Nederlandse Vestingsteden (VNV) en de Koninklijke Nederlandsche Automobielclub (KNAC) hebben twee nieuwe vestingstedenroutes in een prachtig deel van zowel de provincie Utrecht als Zuid-Holland ontwikkeld.

Elke route is opgedeeld in twee etappes. In de provincie Zuid-Holland bestaat de eerste etappe uit de route van Gouda naar Woudrichem. De tweede etappe begint in Dordrecht en heeft Brielle als eindpunt. 

Patrick van Domburg, voorzitter van de vereniging: “We zijn super trots. Nederland heeft heel veel toeristische fiets- en wandelroutes die eraan bijdragen dat erfgoed in Nederland zichtbaar is en beleefd wordt. Dat geldt veel minder voor toeristische autoroutes. Dat was één van de aanleidingen voor de (VNV) en de Koninklijke Nederlandsche Automobielclub (KNAC) om Vestingstedenroutes te ontwikkelen”. De routes zijn vandaag in de vestingsteden IJsselstein en Brielle gelanceerd.

De route is beschreven als een inspirerende tour door de Nederlandse geschiedenis. De route voor de provincie Zuid-Holland voert naar het begin van de onafhankelijkheid van Nederland, het begin van de 80-jarige oorlog in 1572. Zo is te beleven hoe de verschillende vestingsteden met elkaar verbonden zijn en hierbij betrokken zijn geweest. 

“In Brielle kun je de bevrijding van Brielle als eerste stad van Nederland en het begin van de 80-jarige oorlog in 1572 nog steeds herbeleven, onder andere in het Historisch Museum Den Briel. We zijn dan ook erg verheugd dat Brielle niet alleen onderdeel maar ook mede-ontwikkelaar is van deze mooie route. Daarnaast is Brielle ook een hele fijne plek om na een dagje toeren nog even te winkelen of te genieten van de Brielse horeca”, aldus burgemeester van Brielle Gregor Rensen. 

Vandaag reden de eerste 20 enthousiaste deelnemers de laatste etappe van de route van Dordrecht naar Brielle, waarna ze in de binnenstad van Brielle feestelijk werden onthaald. Na aankomst werd de officiële opening van deze route gehouden door burgermeester Gregor Rensen en de vicevoorzitter van de Vereniging van Nederlandse Vestingsteden Aart-Jan Moerkerke. Daarna konden de festiviteiten beginnen en was er muziek en gezelligheid in de straten.

De vestingstedenroute speelt in op de behoefte van auto- en motorliefhebbers die graag willen toeren. Deze liefhebbers maken graag een toertocht. Met de vestingstedenroute Zuid-Holland wordt er een nieuwe route aangeboden, die al het moois van de vestingsteden laat zien en historisch erfgoed en mobiel erfgoed aan elkaar verbindt.  Op de website www.vestingsteden.nl is de route beschikbaar via een autorouteboekje, MyRoute App of Google Maps.

Bron: Gemeente Brielle

Advertentie

Geef een reactie

Adblock? Dat vinden wij jammer!

Adblock geïnstalleerd? Dat vinden wij jammer. Onze website is geheel gratis te bezoeken. Maar wij halen onze onkosten uit het tonen van advertenties. Wilt u er over nadenken om Adblocker niet te gebruiken? Zo kunnen wij alles op deze website gratis blijven aanbieden.