Uit de regio

Vermeende schedel blijkt bekken van een knobbelzwaan te zijn

Advertentie

Afgelopen woensdag 15 maart 2023 heeft Anita van der Vliet tijdens de wandeling met haar hond op de Landtong in Rozenburg een bekken (heupbeen) van een vogel, een van de grootste botten in een vogelskelet gevonden

Lees hieronder haar verhaal;

Ik ga altijd even het kleine strandje op om met de hond te spelen, Ik zocht wat steentjes om te gooien en zag naar wat ik dacht een grote schedel liggen . 

Was best interessant en ik vindt het altijd erg leuk om onderweg foto’s te maken dus de schedel ook op de foto gezet, thuis aangekomen heb ik mijn interessante vondst op Facebook gedeeld. 

Had niet verwacht er veel reacties op te krijgen maar iedereen was enthousiast, toen ben ik toch maar terug gelopen (hond extra blij ) om de schedel te gaan halen . 

Daar aangekomen draaide ik het om en zag een prachtige ruggenwervel, enigszins teleurgesteld dat het geen schedel was heb ik het stuk in een tasje mee naar huis genomen. 

Het ziet er prachtig uit en de meningen waren nogal verdeeld, kreeg het advies om de foto’s te mailen naar Naturalis, een paar dagen later kreeg ik het het verlossende antwoord. 

Het blijkt om een bekken van een knobbelzwaan te gaan. 

Dit is de mail die ik heb ontvangen met de uitleg over het stuk bot.    

Beste Anita,

Bedankt voor je bericht en het delen van de foto’s. Dit bot wordt vaker met een schedel verward, maar het is een bekken (heupbeen) van een vogel, een van de grootste botten in een vogelskelet. Bij vogels is het heupbeen met een aantal wervels vergroeid. Het geheel noem je ook wel bekkengordel. De ronde gaatjes aan weerszijden zijn geen oogkassen, maar heupkommen waarin het kogelgewricht van het bovenbeen (dijbeen) past.

Qua vorm en grootte ben ik er eigenlijk wel zeker van dat het bot van een knobbelzwaan is. De lengte is ongeveer 25 cm, dus je hebt het bot wat te groot ingeschat. Voor de zekerheid heb ik nog even gekeken naar ooievaar, maar dat bekken ziet er anders uit.

Vergelijk deze beelden maar eens:

Foto van bekken knobbelzwaan (‘mute swan’) op https://www.flickr.com/photos/jrochester/15575064823

Filmpje van bekken ooievaar op https://www.bioexplora.cat/en/osteologic-atlas/mzb_2009-0342/343

Met vriendelijke groet,

Alice van Duijn

Informatiespecialist Collectie Informatie

Advertentie

Geef een reactie

Adblock? Dat vinden wij jammer!

Adblock geïnstalleerd? Dat vinden wij jammer. Onze website is geheel gratis te bezoeken. Maar wij halen onze onkosten uit het tonen van advertenties. Wilt u er over nadenken om Adblocker niet te gebruiken? Zo kunnen wij alles op deze website gratis blijven aanbieden.