Voorne aan Zee – Op 12 april hebben de Gemeente Voorne aan Zee, Rabobank en Waterschap Hollandse Delta getekend voor een verlenging van samenwerking met het Fieldlab voor de periode 2024 – 2026. Hiervoor kwamen de partijen bijeen op de onderzoekslocatie aan de noordrand van het Oostvoornsemeer.
Eén onderzoek- en testlocatie
Het Fieldlab biedt ondernemers en samenwerkingsverbanden met innovatieve projectideeën, een onderzoek- en testlocatie in de buitenruimte aan. Voorbeelden van onderzoekprojecten bij het fieldlab zijn drijvende zonne-energiesystemen, een drijvende windmolen en 3D geprinte kunstmatige riffen gekoppeld aan ankers. Naast het verder ontwikkelen van al uitgevoerde onderzoeken, wordt er gezocht naar nieuwe projecten of ideeën op het gebied van bijvoorbeeld aquathermie, energieopslag, zon op water, windenergie of ecodesign.
Diederik Lindenbergh, voorzitter van Stichting Fieldlab Green Economy Westvoorne, is blij met de verlenging van de samenwerking: “De steun van de drie partijen stelt ons in staat innovatieve ondernemers wegwijs te maken op het Fieldlab en met hen te komen tot een passende onderzoeksopzet en realisatie.” Samenwerken voor het bevorderen van innovaties in de energietransitie, daar gaat het om!
Gemeente Voorne aan Zee biedt aan het Oostvoornsemeer een mooie plek om een fieldlab te huisvesten. Dicht bij de Maasvlakte en toch midden in de natuur waar zon, zee en wind gebruikt kunnen worden voor onderzoek. “Het ontwikkelen van kennis en het opdoen van ervaring met nieuwe vormen van energieopwekking helpt ons om de juiste keuzes te maken als het gaat over hoe wij in de toekomst in onze energie voorzien.” Aldus wethouder Peter Schop (nieuwe energie). Bij de onderzoeken in het fieldlab worden vaak lokale installateurs uit Voorne aan Zee betrokken.
Niet alleen een bijdrage in geld
De gemeente Voorne aan Zee, waterschap Hollandse Delta en Rabobank dragen niet alleen met geld bij, maar helpen het fieldlab ook met kennis (o.a. financieel, ecologisch, technisch), communicatie en het organiseren van bijeenkomsten en workshop. De Rabobank ondersteunt met hun kennis, financiële producten en netwerken coöperatieve energieoplossingen die goed zijn voor hun klanten, de maatschappij en de planeet. “We zijn dan ook trotse partner van Fieldlab Westvoorne dat zich op innovatieve wijze met hun onderzoeksplek inzet voor de energietransitie”.
Projecten gericht op energie en water
De projecten binnen het fieldlab zijn vooral gericht op energie en water. Waterschap Hollandse Delta zet zich iedere dag in voor voldoende (schoon) water, stevige dijken en veilige (vaar)wegen. “Omdat we niet alleen op de wereld zijn, is goede samenwerking met gemeentes, provincie, het bedrijfsleven en natuurlijk onze burgers essentieel. Fieldlab Green Economy Westvoorne is een belangrijk voorbeeld van hoe een samenwerking innovatie op het gebied van duurzaamheid en water kan faciliteren en versnellen” legt heemraad Anne Mollema uit.