Alles lezen? Kies voor PREMIUM

Klik hier voor meer informatie
AlgemeenBrielleHellevoetsluisOostvoorneOudenhoornRockanjeTinteVierpoldersZwartewaal

Veel minder Zuid-Hollanders verhogen eigen risico voor zorg

Advertentie

In 2024 gaat de zorgpremie weer flink omhoog. Om daarop te besparen verhoogt in Zuid-Holland 19,7% van de verzekerden van 18 jaar en ouder hun eigen risico van 385 naar 885 euro. Dit percentage ligt een stuk lager dan vorig jaar: toen koos namelijk 36% van alle Zuid-Hollanders voor een maximaal eigen risico. Dit blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Independer op basis van een miljoen vergelijkingen.

Als je zorg nodig hebt uit de basisverzekering dan betaal je altijd de eerste 385 euro zelf. Je kunt ervoor kiezen om dit eigen risico te verhogen met 100, 200, 300, 400 of 500 euro. In ruil daarvoor krijg je korting op de zorgpremie. Gemiddeld krijg je bij het maximale eigen risico 16,28 euro per maand korting. Een kleine 200 euro op jaarbasis. 

Zuid-Hollanders nemen minder risico dan gemiddeld

In Zuid-Holland hebben naar verhouding minder inwoners een maximaal eigen risico dan in andere provincies. Het landelijk gemiddelde komt namelijk neer op 21,1%. Limburgers (22,7%) kiezen het vaakst voor een eigen risico van 885 euro, terwijl het percentage juist het laagst ligt in Drenthe en Flevoland (beide 14,7%).

In deze gemeenten wonen de meeste overstappers

Naast het verhogen van het eigen risico, zijn er ook andere manieren om te besparen op de zorgpremie. Zo kan ook overstappen van zorgverzekeraar schelen in de portemonnee.

Nergens in Zuid-Holland stappen zoveel inwoners over van zorgverzekeraar als in Weesp. Van 2019 tot en met 2023 wisselde jaarlijks gemiddeld 8,5% van de inwoners van zorgverzekering. Afgelopen jaar ging het zelfs om 10,6% van de Weespers. De vijf gemeenten met het hoogste percentage overstappers zijn:

  1. Den Haag: 8,2%
  2. Zoetermeer: 8,2%
  3. Rijswijk en Waddinxveen: 7,8%
  4. Leidschendam-Voorburg: 7,7%
  5. Zuidplas: 7,6%

In Vlaardingen (4,7%) switchen inwoners juist het minst vaak van zorgverzekeraar. Benieuwd naar de cijfers van jouw gemeente? Bekijk dan de onderzoekspagina: https://www.independer.nl/zorgverzekering/info/eigen-risico/onderzoek-2023 

Advertentie

Adblock? Dat vinden wij jammer!

Adblock geïnstalleerd? Dat vinden wij jammer. Onze website is geheel gratis te bezoeken. Maar wij halen onze onkosten uit het tonen van advertenties. Wilt u er over nadenken om Adblocker niet te gebruiken? Zo kunnen wij alles op deze website gratis blijven aanbieden.