Vaste energiecontracten zijn weer populair. Eerder boden veel energieleveranciers geen vaste contracten meer aan door de oorlog in Oekraïne. Hierdoor schoten namelijk de gas- en stroomprijzen in 2022 flink omhoog.
Volg ons WhatsApp-kanaal om op de hoogte te blijven. Klik op deze URL om lid te worden: https://whatsapp.com/channel/0029VaErz5mE50Uk6ksqJS3T
Dankzij de nieuwe regels voor opzegvergoedingen is dit verleden tijd. Sinds juni 2023 bieden de meeste energieleveranciers weer vaste energiecontracten aan, en sindsdien neemt het aantal afgesloten vaste energiecontracten sterk toe.
Wat zijn vaste energiecontracten?
Bij vaste energiecontracten staat het tarief voor gas en elektriciteit voor een bepaalde periode vast. Dit betekent dat klanten, zolang het contract loopt, dezelfde prijs betalen, ongeacht de prijsschommelingen op de energiemarkt. Bij variabele energiecontracten staan deze prijzen niet vast en bewegen ze mee met de prijzen op de energiemarkt.
Voor- en nadelen van een vast energiecontract
Een vast energiecontract heeft zowel voor- als nadelen. Het is belangrijk om beide kanten te overwegen bij het kiezen van een energiecontract. Zo kan je de beste keuze maken op basis van jouw behoeften en omstandigheden.
Voordelen van een vast energiecontract
- Met een vast energiecontract blijft de prijs die je betaalt voor energie hetzelfde zolang je contract loopt. Dit biedt zekerheid en beschermt je tegen plotselinge prijsstijgingen op de energiemarkt.
- Omdat de prijs vast staat, kun je makkelijker je energiekosten budgetteren. Doordat iedere maand de kosten hetzelfde zijn, weet je precies hoeveel je elke maand moet betalen.
- Het vastzetten van je energiekosten kan geruststelling geven. Je hoeft je namelijk geen zorgen te maken over schommelingen in de energieprijzen.
Nadelen van een vast energiecontract
- Als de energieprijzen dalen tijdens je contract, betaal je meer dan nodig. Het vastzetten van de energieprijs is dus niet per se altijd voordelig voor je portemonnee.
- Met een vast energiecontract zit je vast aan de afgesproken contractduur. Hierdoor kan je minder snel overstappen naar een andere energieleverancier als er betere aanbiedingen beschikbaar komen.
- Als je besluit je vaste energiecontract eerder te beëindigen, dan kan de energieleverancier kosten in rekening brengen. Dit heet een opzegvergoeding.
Vraag naar vaste energiecontracten gestegen
Volgens de Autoriteit Consument & Markt (ACM) is de vraag naar vaste energiecontracten sterk gestegen. Ongeveer de helft van alle Nederlanders heeft nu een vast contract, terwijl dit in het begin van 2022 maar een kwart was. Nu de optie tot een vast contract weer beschikbaar is, willen veel mensen weer vastigheid. De energieprijzen zijn nu ook een stuk lager dan in 2022, waardoor veel mensen de kans grijpen en de lagere prijs voor een langere tijd vastzetten.
Cijfers ACM
Uit de Monitor Consumentenmarkt Energie van de ACM blijkt dat het aantal huishoudens met een vast energiecontract sterk is gestegen. In de laatste maand van 2023 steeg het aantal huishoudens met een vast contract met ongeveer 300.000, terwijl dit daarvoor 200.000 was. Deze trend laat zien dat steeds meer klanten vertrouwen hebben in de voordelen van vaste energiecontracten.
Oppassen voor dure energiecontracten
Ondanks dat de energieprijzen zijn gedaald en het daarom gunstiger is om een vast energiecontract af te sluiten, is het wel belangrijk om op te merken dat de prijzen tussen de energieleveranciers erg kunnen wisselen. Daarom is het slim om energiecontracten te vergelijken voordat je er een afsluit. Zo weet je zeker dat jouw energiecontract bij jouw situatie past en betaal je nooit te veel.
Verschil tussen klanten met of zonder zonnepanelen
Een interessante ontwikkeling is dat energieleveranciers onderscheid maken tussen klanten met en zonder zonnepanelen. Hierdoor krijgen mensen met zonnepanelen vaak andere tarieven dan mensen zonder zonnepanelen. De aanpak hiervan verschilt per energieleverancier. Bij de één betalen klanten met zonnepanelen opslagkosten over de elektriciteit die zij terugleveren aan het net (oftewel saldering). Bij de ander betalen klanten met zonnepanelen andere tarieven voor de levering van elektriciteit.
Verwachting energieprijzen in 2024
‘Het is lastig om te zeggen wat de energieprijzen in 2024 precies gaan doen’, vertelt Joris Kerkhof, expert energie bij Independer. ‘Verwachting is dat de energieprijzen zullen blijven schommelen, maar niet zo erg als in 2022. Als je behoefte hebt aan vastigheid, is het verstandig om te kiezen voor een vast energiecontract in plaats van een variabel contract. Zo staan je energieprijzen voor langere tijd vast en ben je niet afhankelijk van mogelijke prijsschommelingen.’