Alles lezen? Kies voor PREMIUM

Klik hier voor meer informatie
AlgemeenBrielleHellevoetsluisOostvoorneOudenhoornRockanjeTinteVierpoldersZwartewaal

Vapen is niet onschuldig, integendeel

Advertentie

Woensdag 17 januari stonden longarts Jacobine Herbrink en kinderarts Monique van den Beuken van Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis een dag voor de klas. Zij bezochten de brugklassen van RGO College in Middelharnis om leerlingen uitleg te geven over de gevaren van vapen. “We hopen op deze manier zoveel mogelijk kinderen te weerhouden om hiermee te beginnen.”

Volg ons WhatsApp-kanaal om op de hoogte te blijven. Klik op deze URL om lid te worden: https://whatsapp.com/channel/0029VaErz5mE50Uk6ksqJS3T

Vapen is niet zonder gevaar. Jacobine Herbrink en Monique van den Beuken maken zich dan ook grote zorgen over het grote aantal jongeren, die met vapen in aanraking komen.

Het zijn onze toekomstige patiënten. We hebben vandaag ook een voorbeeld laten zien van een jongen van 19, die na veelvuldig vapen in het ziekenhuis belandde met ernstige longproblemen.” “Dat maakte grote indruk op onze leerlingen

Wilma van Donk, directeur RGO college.

Uit cijfers van het Trimbos instituut blijkt dat één op de vijf jongeren (van 12 tot 25 jaar) weleens een vape heeft gebruikt, waarvan de helft maandelijks. Vaak wordt er ten onrechte gedacht dat vapen onschuldig is. Het tegendeel is waar. Ook in vapes zitten naast nicotine vele andere schadelijke stoffen, zoals propyleenglycol, glycerine en diverse chemicaliën. Dit kan leiden tot irritatie en schade aan de luchtwegen, ontwikkeling van (long)kanker en andere gezondheidsproblemen.

Wat jongeren vaak niet weten, is dat er in een vape vaak net zoveel nicotine zit als in 1 tot 2 pakjes sigaretten en dat jongeren dus heel snel verslaafd kunnen raken. Daarnaast is nicotine schadelijk voor de hersenontwikkeling. Jongeren hebben door te vapen ook een grotere kans op mentale en psychische problemen, zoals angststoornissen, depressies en leerproblemen. Je ziet dat jongeren die vapen ook sneller in de verleiding komen ook sigaretten te roken. Twee op de drie vapers gaan uiteindelijk roken volgens het Trimbos instituut.

Monique van den Beuken

De tabaksindustrie richt zich expres op jongeren. “Ze maken ze verslaafd”, vervolgt Jacobine Herbrink. “Vapes zien er onschuldig uit met vrolijke designs en allerlei lekkere smaakjes. Gelukkig zijn de smaakjes sinds dit jaar verboden. Dit maakt het minder aantrekkelijk. We hebben leerlingen ook uitgelegd dat influencers reclame maken voor vapes via sociale media. Als je jong begint, ben je vaak jaren verslaafd. Hier verdient de tabaksindustrie heel veel geld aan.”

Als je jong bent, zijn je hersenen nog niet volledig ontwikkeld, waardoor je kwetsbaarder bent voor verslaving. Daarnaast speelt groepsdruk op die leeftijd ook een belangrijke rol. Verslaving ligt zelfs na een paar trekjes nemen al op de loer. Begin er dus niet aan is de oproep van de artsen. Aan ouders willen de artsen meegeven: “Ga met je kind het gesprek aan over vapen. Dat werkt.” Meer tips hierover vinden ouders op https://artsenslaanalarm.nl/.

Advertentie

Adblock? Dat vinden wij jammer!

Adblock geïnstalleerd? Dat vinden wij jammer. Onze website is geheel gratis te bezoeken. Maar wij halen onze onkosten uit het tonen van advertenties. Wilt u er over nadenken om Adblocker niet te gebruiken? Zo kunnen wij alles op deze website gratis blijven aanbieden.