AlgemeenBrielleHellevoetsluisOostvoorneOudenhoornRockanjeTinteVierpoldersZwartewaal

Vandebron vraagt vergoeding voor terugleveren energie

Advertentie

Als je zonnepanelen hebt, wek je energie op. Maar in zonnige periodes wek je soms meer energie op dan je verbruikt. Het overschot aan energie kun je dan terugleveren aan de energieleverancier, die jou een terugleververgoeding betaalt. Maar leverancier Vandebron gooit het roer om: hun klanten met zonnepanelen gaan meer betalen.

Terugleveren betekent verlies voor leverancier

Terugleveren is voor de klant voordelig, maar het kost de energieleverancier geld. Deze moet de teruggeleverde energie namelijk verkopen, vaak tegen een lagere prijs dan de energie is ingekocht. Als er heel veel energie teruggeleverd wordt, draait de leverancier verlies. 

Zonnepanelen worden steeds populairder: naar schatting eindigen we dit jaar met zo’n zes miljoen huizen waar zonnepanelen op het dak liggen. Voor de opwekking van groene energie hartstikke goed, maar voor leveranciers betekent dit tegenwoordig juist vaak verlies. Hier wordt rekening mee gehouden in de stroomprijs; een deel van het verlies wordt opgevangen door de stroomprijs een stukje omhoog te schroeven. De kosten voor het terugleveren worden dus verdeeld onder alle klanten.

Vandebron ziet liever niet dat mensen zonder zonnepanelen nog meer gaan betalen als mensen met zonnepanelen veel terugleveren. Daarom laat Vandebron klanten met zonnepanelen een vergoeding betalen. Deze is afhankelijk van hoeveel je teruglevert, en kan volgens een berekening op hun website oplopen tot 46 euro per maand. 

Per wanneer gaat de rekening omhoog?

De nieuwe regeling is officieel al ingegaan per 14 augustus 2023. Heb je een energiecontract bij Vandebron én heb je zonnepanelen? Dan ligt het aan het type contract, wanneer je er wat van merkt:

  • Voor nieuwe contracten, afgesloten na 14 augustus 2023, gelden de terugleveringskosten per ingangsdatum van het contract.
  • Voor een lopend variabel contract komen de kosten per 1 oktober 2023 op de rekening, als de nieuwe tarieven ingaan.
  • Voor een lopend vast contract verandert er niets, maar moet je wel de verhoging betalen bij eventuele verlenging van het contract.. 

Heb je een dynamisch contract? Dan merk je niets van deze verhoging, omdat de terugleververgoeding gelijk staat aan de marktprijs. Vandebron verliest dus niets op je teruggeleverde energie.

Heb je een vast contract afgesloten na 14 augustus, maar geen zonnepanelen? Dan krijg je natuurlijk geen verhoging. Maar mocht je later zonnepanelen kopen, dan gelden de terugleveringskosten vanaf het moment dat je zonnepanelen geactiveerd zijn.

Zijn zonnepanelen nog wel rendabel?

Ja, zonnepanelen zijn nog steeds de moeite waard. Je streept nog steeds opgewekte energie weg tegen gebruikte energie. Dat betekent dat je nog steeds minder betaalt, ook met de verhoging. Eigenlijk stijgen de kosten niet, maar daalt je energierekening minder hard.

Het is nog niet duidelijk of andere leveranciers het voorbeeld van Vandebron zullen volgen.

Advertentie

Adblock? Dat vinden wij jammer!

Adblock geïnstalleerd? Dat vinden wij jammer. Onze website is geheel gratis te bezoeken. Maar wij halen onze onkosten uit het tonen van advertenties. Wilt u er over nadenken om Adblocker niet te gebruiken? Zo kunnen wij alles op deze website gratis blijven aanbieden.