Alles lezen? Kies voor PREMIUM

Klik hier voor meer informatie
AlgemeenBrielleHellevoetsluisNieuwenhoornOostvoorneOudenhoornRockanjeTinteVierpoldersZwartewaal

Terugleverkosten bij zonnepanelen: is investeren nog slim?

Advertentie

De salderingsregeling blijft voorlopig bestaan. Nu krijg je wel te maken met andere kosten. Zoals die voor het terugleveren van zonne-energie. Maakt dat het nog wel slim om zonnepanelen te kopen?

Volg ons WhatsApp-kanaal om op de hoogte te blijven. Klik op deze URL om lid te worden: https://whatsapp.com/channel/0029VaErz5mE50Uk6ksqJS3T

Salderingsregeling

Als je zonnepanelen meer stroom opwekken dan dat je nodig hebt, kan je het overschot terugleveren aan de energieleverancier. Salderen houdt in dat de elektriciteit die je aan de energiemaatschappij teruglevert, wordt verrekend met de elektriciteit die je hebt afgenomen. Als je meer elektriciteit teruglevert dan dat je hebt gekocht, ontvang je een terugleververgoeding voor die extra kWh’s. Dit proces noemen we de salderingsregeling.

Veel huishoudens profiteren van deze regeling, omdat ze hun investering in zonnepanelen sneller terugverdienen. Maar de energieleveranciers en de overheid vinden deze regeling helemaal niet fijn. 
De teruglevering van stroom belast het stroomnet en dit kost de energieleveranciers veel geld. En de overheid loopt belastinginkomsten mis. Daarom lagen er plannen bij het Kabinet om de salderingsregeling af te bouwen. Eerder dit jaar stemde de Eerste Kamer tegen deze plannen. De salderingsregeling blijft voorlopig dus bestaan.

Terugleverkosten

Dat betekent niet dat er niks verandert. De energieleveranciers moeten een oplossing vinden voor de kosten die zij maken door het stroomoverschot op het net.

Sommige energieleveranciers rekenen momenteel al terugleverkosten aan mensen die stroom terugleveren. Hiermee compenseren zij de kosten voor het goedkoop verkopen van het overschot aan stroom. Naar verwachting zullen meer energieleveranciers soortgelijke kosten doorberekenen. 

Dit doen ze bijvoorbeeld met terugleverkosten, of door minder cashback of hogere leveringskosten aan te bieden. Het resultaat hiervan is dat je enkele tot honderden euro’s per maand moet betalen. De hoogte van deze kosten is afhankelijk van of iemand zonnepanelen heeft en hoeveel stroom hij teruglevert aan het net.

Langere terugverdientijd

In jouw voordeel blijft de salderingsregeling dus bestaan, maar komen er ook terugleverkosten bij. Daardoor is de winst die je maakt met zonnepanelen lager, waardoor je de kosten van de zonnepanelen minder snel terugverdient dan voorheen.

In 2022, toen de energieprijzen hoog waren, kon je binnen 3 à 4 jaar de zonnepanelen terugverdienen. Nu de energieprijzen lager zijn en er terugleverkosten bij komen is de terugverdientijd langer.

Rekenvoorbeeld hoge en lage terugleverkosten

Stel, je hebt 14 zonnepanelen geïnstalleerd en je wekt jaarlijks 4200 kWh op, terwijl je 4500 kWh verbruikt. Met hoge terugleverkosten van €21,- per maand, bespaar je €888,- per jaar en verdien je jouw zonnepanelen binnen 5 jaar en 11 maanden terug. 

Een vriend van je heeft ook 14 zonnepanelen, wekt ook jaarlijks 4200 kWh op en verbruikt 4500 kWh. Het enige verschil is dat hij lagere terugleverkosten heeft, namelijk €4,50 euro per maand. Hierdoor bespaart hij €1086,- per jaar en is zijn terugverdientijd korter, namelijk 4 jaar en 10 maanden.

De hoeveelheid besparing en de lengte van de terugverdientijd hangt af van verschillende factoren. In dit voorbeeld kijken we alleen naar de terugleverkosten en de opbrengst van zonnepanelen. Maar ook andere factoren spelen een rol, zoals het stroomtarief, terugleververgoeding etc. Uiteindelijk leiden lage terugleverkosten tot een snellere terugverdientijd en hogere besparing.

Is het nog slim om zonnepanelen te kopen?

Nu de terugleverkosten erbij komen is het begrijpelijk dat veel mensen zich afvragen of het nog steeds een slimme zet is om zonnepanelen te kopen. Dit blijkt nog steeds voordelig te zijn.

Gemiddeld gaan zonnepanelen zo’n 25 jaar mee. Nadat je de zonnepanelen hebt terugverdiend, is de energie die je opwekt pure winst. Je hoeft namelijk niet meer de investering die je hebt betaald voor de zonnepanelen terug te verdienen. Alles wat je hierna opwekt is dus winst, en daar profiteer je nog jaren van.

Uiteindelijk kan dit oplopen tot duizenden euro’s besparing op je energiekosten. Hoe hoog deze besparing precies is, hangt af van hoeveel zonnepanelen je hebt en hoeveel ze opwekken. Maar, onderaan de streep is het dus nog steeds slim om te investeren in het kopen van zonnepanelen.

Advertentie

Geef een reactie

Adblock? Dat vinden wij jammer!

Adblock geïnstalleerd? Dat vinden wij jammer. Onze website is geheel gratis te bezoeken. Maar wij halen onze onkosten uit het tonen van advertenties. Wilt u er over nadenken om Adblocker niet te gebruiken? Zo kunnen wij alles op deze website gratis blijven aanbieden.