AlgemeenBrielleHellevoetsluisOostvoorneOudenhoornRockanjeTinteVierpoldersZwartewaal

Stoptober: stijging onder tieners, totaal aantal rokers daalt

Advertentie

Goed nieuws: Nederland telt steeds minder rokers. In 2022 stak minimaal 17,1% van de Nederlanders af en toe een sigaret op, voor corona lag dit percentage op 19,5%. Onder tieners is deze positieve trend niet zichtbaar. Zij kampen juist steeds vaker met een nicotineverslaving. Dit concludeert Independer op basis van meest recente data van de GGD, het CBS en het RIVM.

Volgende week begint Stoptober, de maand die in het teken staat van stoppen met roken. “Vooral voor tieners is deze jaarlijks terugkerende campagne in oktober hard nodig”, aldus Independer expert zorgverzekeringen Bas Knopperts. “In 2022 rookte minstens 1,7% van de kinderen 12 tot 16 jaar. In het jaar vóór corona ging het om 0,9%. Ook tieners van 16 tot 20 jaar oud grijpen steeds vaker een sigaret. 15,2% was in 2022 verslaafd terwijl het in 2019 het nog ging om 12,8%. Een zorgwekkende toename”.

Tieners vapen tot wel 10 keer vaker

Tussen 2020 en 2022 is ook het vapen flink toegenomen binnen alle leeftijdscategorieën in Nederland. Waar in 2020 nog 0,8 procent van de mensen aangaf te vapen was dit vorig jaar tenminste 2,5%. Onder de groep 16 tot en 20 jarigen is dit zelfs 10 keer hoger dan 2 jaar ervoor. Van deze groep vapete in 2020 0,6% en in 2022 zou dat volgens de gezondheidsenquête van het CBS gaan om tenminste 6,6%.

Geen financiële drempel meer bij stoppen met roken

Expert zorgverzekeringen Bas Knopperts is erg verbaasd over het stijgende aantal rokende jongeren. “Er zijn de afgelopen jaren flinke stappen gezet om stoppen met roken juist makkelijker te maken. Zo wordt professionele begeleiding inmiddels volledig vergoed vanuit de basisverzekering én is er sinds 2020 zelfs geen eigen risico meer. Er is dan ook geen financiële drempel meer om te stoppen met roken”, aldus zorgexpert Knopperts.

Amsterdam, Rotterdam én Helmond: schoorstenen van Nederland

Naar verhouding wonen de meeste rokers in de hoofdstad. Ruim 1 op de 5 volwassenen steekt hier af en toe een sigaret op (22,4%). Ook in Rotterdam wonen relatief veel rokers, gevolgd door het Brabantse Helmond. De landelijke top 10 gemeenten met de meeste rokende inwoners is als volgt:

  1. Amsterdam (Noord-Holland): 22,4% van de volwassenen rookt
  2. Rotterdam (Zuid-Holland): 19,9% van de volwassenen rookt
  3. Helmond (Noord-Brabant): 19,2% van de volwassenen rookt
  4. Pekela (Groningen): 18,9% van de volwassenen rookt
  5. Tilburg (Noord-Brabant): 18,7% van de volwassenen rookt
  6. Den Helder (Noord-Holland): 18,5% van de volwassenen rookt
  7. Arnhem (Gelderland): 18,5% van de volwassenen rookt
  8. Kerkrade (Limburg): 18,4% van de volwassenen rookt
  9. Groningen (Groningen): 18,4% van de volwassenen rookt
  10. Leeuwarden (Friesland): 18,2% van de volwassenen rookt

Benieuwd naar het percentage rokers in jouw gemeente? Bekijk dan de gemeentekaartjes op de website van Independer.

Wordt soms een sigaret roken, toch een verslaving en wil je daar vanaf? Vanuit de basisverzekering wordt per jaar sowieso één poging om te stoppen vergoed. Lukt het bij jou niet in een keer of wil je een alternatieve behandeling? Check dan bij je verzekeraar of die hiervoor een dekking biedt.

Bas Knopperts, Independer expert zorgverzekeringen
Advertentie

Adblock? Dat vinden wij jammer!

Adblock geïnstalleerd? Dat vinden wij jammer. Onze website is geheel gratis te bezoeken. Maar wij halen onze onkosten uit het tonen van advertenties. Wilt u er over nadenken om Adblocker niet te gebruiken? Zo kunnen wij alles op deze website gratis blijven aanbieden.