Politiek

Stemadvies op basis van stemgedrag en niet op partijprogramma

Advertentie

De Echte Stemwijzer is een nieuw initiatief van een groep ondernemers met onvrede over de standaard StemWijzer. Die kijkt voornamelijk naar het partijprogramma, terwijl het stemgedrag van diezelfde partijen vaak afwijkt van hetgeen er in hun programma staat.

De Echte Stemwijzer is daarom gebaseerd op het daadwerkelijke stemgedrag van partijen en minder op de beloftes uit hun partijprogramma’s. Zo hopen de initiatiefnemers van De Echte Stemwijzer anderen te helpen om een weloverwogen keuze te maken. 

Daadwerkelijk stemgedrag 

De Echte Stemwijzer gebruikt stemmingen die zijn gekoppeld aan het stemgedrag van partijen op ingediende moties in de Tweede Kamer. Aan het einde krijgen gebruikers daarom een resultaat op basis van het gedrag van de partijen in de Tweede Kamer en niet op basis van wat er in het partijprogramma beloofd wordt. De benodigde data is afkomstig uit het Open Data Portaal van de Tweede Kamer. 

Onafhankelijkheid 

De initiatiefnemers De Echte Stemwijzers hebben de ontwikkeling van het platform volledig zelf gefinancierd. Vanwege het feit dat zij hiervoor geen subsidie hebben ontvangen, stellen zij dat het platform volledig onafhankelijk is. De initiatiefnemers benadrukken dat De Echte Stemwijzer geen financieel of commercieel doel dient en uit maatschappelijk belang is gebouwd. 

De Echte Stemwijzer gebruiken 

Op de website echtestemwijzer.nl is het platform te vinden. Bezoekers kunnen daar dan ook meteen de functionaliteit gebruiken om een stemadvies voor de aankomende verkiezingen te genereren.

Let op: “De Echte Stemwijzer” heeft nieuwe partijen niet opgenomen in de tool. Nieuwe partijen komen in deze stemmingen niet voor omdat ze nog niet in de Tweede Kamer zitten en kunnen we derhalve ook niet opnemen.

Een andere stemwijzer gebruiken

Naast “De Echte Stemwijzer” kunt u voor een vergelijking natuurlijk ook terecht op de website’s van KiesKompas.nl of StemWijzer.nl

Advertentie

Geef een reactie

Adblock? Dat vinden wij jammer!

Adblock geïnstalleerd? Dat vinden wij jammer. Onze website is geheel gratis te bezoeken. Maar wij halen onze onkosten uit het tonen van advertenties. Wilt u er over nadenken om Adblocker niet te gebruiken? Zo kunnen wij alles op deze website gratis blijven aanbieden.