Valt er sneeuw op jouw zonnepanelen? Dat kan ten koste gaan van de opbrengst. Dan is de grote vraag natuurlijk wat je daarmee moet doen. Laat je de sneeuw zitten of haal je het weg? Wij adviseren het lekker te laten liggen.
Volg ons WhatsApp-kanaal om op de hoogte te blijven. Klik op deze URL om lid te worden: https://whatsapp.com/channel/0029VaErz5mE50Uk6ksqJS3T
Sneeuw beïnvloedt de opbrengst van de zonnepanelen. De sneeuw houdt het zonlicht tegen en daardoor wekken de panelen minder of geen energie op. In de winter wekken de panelen sowieso al minder op, maar met een laagje sneeuw erop wordt dit nog iets lastiger gemaakt. Liggen de panelen onder een dikke laag sneeuw? Dan leveren ze niets op.
De sneeuw van de zonnepanelen verwijderen lijkt dan misschien een goed idee, maar dat is het niet.
Het is namelijk een lastige en soms gevaarlijke klus. Bovendien kun je de panelen ermee beschadigen. De risico’s die je neemt door zonnepanelen sneeuwvrij te maken, wegen niet op tegen het kleine opbrengstverlies door de sneeuw.
Wacht op het zonnetje
Wees geduldig en laat het weer zijn gang gaan. De zon of stijgende temperaturen laten de sneeuw vanzelf weer smelten. Jouw zonnepanelen worden vanzelf weer sneeuwvrij.
Wil je toch zelf de zonnepanelen sneeuwvrij maken? Hou dan de volgende tips aan:
- Maak de panelen alleen schoon als je er op een veilige manier bij kunt
- Maak gebruik van een telescopische wisser zodat je het dak niet op hoeft
- Gebruik een schone en zachte borstel
- Gebruik geen ijskrabber of bezem
- Gooi geen water, strooizout of andere middelen op de panelen
Zonnepanelen zijn erg kwetsbaar. Gebruik daarom geen scherpe voorwerpen voor het sneeuwvrij maken van de zonnepanelen. Scherpe voorwerpen kunnen de panelen beschadigen waardoor de panelen eerder vervangen moeten worden.
Zonnepanelen ijsvrij maken
Ligt er (onder de sneeuw) ook een laagje ijs op de zonnepanelen? Dan is ook hier het advies om er niets mee te doen. Wacht totdat de temperatuur oploopt en het ijs smelt.
Wil je het ijs zelf verwijderen? Dan heb je hiervoor een scherp voorwerp nodig en de kans is (te) groot dat je hiermee de panelen beschadigt. Doe dit dus niet.