
Raadsleden Westvoorne brengen werkbezoek aan aardwarmteput Tinte
De boortoren bij het aardwarmteproject van Duurzaam Voorne Holding aan de Konneweg in Tinte is weer actief. Na een technische tegenslag moest een vergunning worden aangevraagd om de nieuwe sidetrack boring uit te voeren. Dit leverde maanden vertraging op. Maar nu komt het gebruik van aardwarmte voor tien glastuinbouwondernemers in Tinte weer in zicht. Naar verwachting worden hun bedrijven in december aangesloten op aardwarmte. Aardwarmte is een duurzame lokale warmtebron.
Vanuit de originele boring bij Duurzaam Voorne Holding wordt op een diepte van ruim 1100 meter een nieuwe zijtak geboord. Uit deze zijtak wordt straks warm water opgepompt dat via een warmtewisselaar warmte afgeeft aan het warmtenet. De sidetrack boring is kort geleden gestart en neemt een paar weken in beslag. Voor deze gelegenheid brachten raadsleden en wethouder Van der Pol van gemeente Westvoorne een werkbezoek aan de projectlocatie.
Vertegenwoordigers van Aardyn BV en Duurzaam Voorne Holding gaven een heldere presentatie en een uitgebreide rondleiding. Hierbij konden de raadsleden de faciliteiten en het boorproces in actie zien.
Nederland moet in 2050 aardgasvrij zijn. De Warmtetransitievisie Voorne-Putten benoemt de grote mogelijkheden van aardwarmte als andere warmtebron voor aardgas. Op dit moment onderzoekt de gemeente Westvoorne hoe, naast de glastuinbouw, op den duur ook woningen en andere bedrijven aangesloten kunnen worden op een aardwarmtenet. Op dit net kunnen ook andere warmtebronnen worden aangesloten, bijvoorbeeld van restwarmte uit de rioolwaterzuivering, uit de omzetting van energie van windmolens op zee in waterstof of uit het havengebied. Lokale warmtenetten vormen de eerste stappen naar een duurzame Warmtestructuur voor Voorne-Putten.