Voorne aan Zee – De gemeente Voorne aan Zee wil beleid maken om tiny houses mogelijk te maken. De voormalige gemeente Westvoorne startte met een proef om hier eerst ervaring mee op te doen op twee locaties. Ook de rest van de gemeente gaat nu meedoen aan de proef.
Dat betekent dat er nog vier plekken bij komen waar tiny houses mogen komen, voor een periode van tien jaar. Op basis van de ervaringen die de gemeente opdoet met deze proeflocaties, kan gewerkt worden aan structureel beleid voor tiny houses.
Oplossing voor jongeren of andere inwoners
In onze gemeente is veel vraag naar betaalbare woningen. Bovendien is er een toenemende vraag naar alternatieve woonvormen en wonen in de natuur. Een proef met meer tiny houses sluit dan ook goed aan bij die vraag. Een tiny house is een kleine vrijstaande woning met een vloeroppervlak tot maximaal 30 vierkante meter, waarbij de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk is.
Wethouder Aart Jan Spoon. “Voor mensen die klein, duurzaam en goedkoop willen wonen kan een tiny house heel aantrekkelijk zijn. Ook voor jongeren of andere inwoners die snel een tijdelijke woning nodig hebben, kan het een oplossing bieden. Het is mooi dat we de proef kunnen uitbreiden naar het hele grondgebied van de gemeente. Ik verwacht dat er mooie initiatieven aangedragen worden. En dat we zo weer nieuwe woonruimte kunnen creëren voor inwoners die dat nodig hebben.”
Selectieprocedure
De selectieprocedure voor de eerste proef met twee locaties op het grondgebied van de voormalige gemeente Westvoorne is inmiddels afgerond. De tiny houses staan daar nog niet, daarvoor loopt nog een vergunningprocedure.
De vier nieuwe plekken voor tiny houses komen óf op een erf bij een woning, óf op een zelfstandige, vrij liggende locatie. Op een erf kunnen maximaal twee tiny houses per locatie komen. Op een zelfstandige locatie mogen maximaal vijf tiny houses geplaatst worden.
Initiatiefnemers die mee willen doen aan de proef, kunnen zich binnenkort melden bij de gemeente. Op basis van een aantal randvoorwaarden die gelden voor de selectieprocedure, kunnen zij een initiatief indienen. De gemeente selecteert de initiatieven vervolgens op kwaliteit, en niet op basis van spreiding binnen de gemeente. Meer informatie over het indienen van een initiatief volgt binnenkort in de huis-aan-huisbladen en op de website.