Brandstofprijzen schommelen, dat is geen geheim. Helaas schommelen de prijzen bij tankstations niet even hard mee. Sterker nog: een prijsstijging wordt snel doorberekend en merk je als consument bijna meteen. Maar een prijsdaling? Dan neemt de pomphouder wat langer de tijd om die door te voeren.
Volg ons WhatsApp-kanaal om op de hoogte te blijven. Klik op deze URL om lid te worden: https://whatsapp.com/channel/0029VaErz5mE50Uk6ksqJS3T
Stef de Jong is econoom bij de ACM, de Autoriteit Consument en Markt. In zijn onderzoek stelt hij dat iemand die in de periode 2007 tot 2023 maandelijks één keer heeft getankt, in totaal wel honderden euro’s extra heeft betaald. Dit komt omdat de prijzen aan de pomp vrij langzaam dalen, maar wel snel stijgen. Als je tankt, vlak nadat de prijs van olie is gedaald, betaal je waarschijnlijk nog een hogere prijs.
Zonde natuurlijk. Vooral omdat een auto al een flinke kostenpost is. Dit bedrag komt boven op je autoverzekering, de wegenbelasting, en de APK. De waakhond ACM kan helaas niet zoveel betekenen in deze situatie, want er worden geen regels overtreden. De markt is alleen niet transparant. Het is dus vooral aan jouzelf om te besparen op de autokosten.
Meerdere oorzaken
De Jong noemt meerdere mogelijke oorzaken in zijn onderzoek. Zo zegt hij dat pomphouders elkaars prijzen goed in de gaten houden. Je kunt nou eenmaal niet achterblijven als je concurrent de prijs omlaag gooit. Maar daarmee lijkt er ook een soort stilzwijgende afspraak te komen: “als jouw prijs niet te veel daalt, dan doet de mijne dat ook niet.”
Daarnaast lijkt het erop dat de hele keten, van olieproductie tot aan het tankstation, simpelweg langzaam reageert op lagere prijzen. Je kunt als tankstation niet meer benzine kopen dan je kunt inslaan. Omdat er een duidelijke maximering aan de inkoop zit, daalt de prijs van olie minder hard dan dat deze stijgt. Je verkoopt als olieproducent nou eenmaal niet meer liters van het “zwarte goud”.
Goed zoeken loont
De laatste reden ligt meer bij klanten en heeft te maken met iets wat “verliesaversie” heet. Waar dat op neerkomt: het voelt vervelender om iets te verliezen, dan dat het goed voelt om iets te krijgen. Maar bij een hogere benzineprijs voelt het niet als verliezen; voor veel mensen voelt dit als een vaststaande kostenpost.
Daarom gaan mensen niet op zoek naar waar ze goedkoper kunnen tanken: ze vinden het de moeite niet waard. Zonde, want als je kijkt naar waar je goedkoop kunt tanken, kan dit een paar cent per liter schelen. Gebruik vooral de brandstofprijzentool van Independer om te kijken waar in de buurt je het goedkoopste tankstation kunt vinden.
Waar tank je het goedkoopste?
Je tankt het goedkoopste bij een onbemand tankstation dat niet aan de snelweg ligt. Bijvoorbeeld van TinQ of Tango. Die zijn vaak (veel) goedkoper dan een bemand tankstation van bijvoorbeeld de Shell, BP of Esso. Zowel benzine als diesel.
Daarnaast is het verstandig om onze handige brandstofprijzencheck te gebruiken. Je ziet dan direct welk tankstation bij jou in de buurt de laagste prijzen heeft. Het is heel eenvoudig: vul je postcode of plaatsnaam in en selecteer je brandstof. Je ziet direct een overzicht van de tankstations in jouw regio.