AlgemeenBrielleHellevoetsluisOostvoorneOudenhoornPolitiekRockanjeTinteVierpoldersZwartewaal

Opmars van zonne-energie gaat door: 600.048 daken kregen afgelopen jaar zonnepanelen

Advertentie

Zonnepanelen blijven populair. Op bijna 2,6 miljoen Nederlandse daken liggen nu zonnepanelen. Dat is een stijging van ruim 30% ten opzichte van de 2 miljoen in 2022. Die toename zorgt voor nieuwe uitdagingen op het stroomnet.

Volg ons WhatsApp-kanaal om op de hoogte te blijven. Klik op deze URL om lid te worden: https://whatsapp.com/channel/0029VaErz5mE50Uk6ksqJS3T

Precies 600.048 woningen kregen zonnepanelen in 2023. Goed voor 2.765.851 nieuwe panelen in totaal, meldt Netbeheer Nederland. Nederland blijft daarmee Europees koploper als je kijkt naar het aantal woningen met zonnepanelen.

Volgens Netbeheer Nederland nam de groei in de loop van het jaar wel af.

Onzekerheid over de afbouw van de salderingsregeling speelt daarbij een rol. Ook rekenen energiebedrijven extra kosten aan zonnepaneleneigenaren voor het terugleveren van stroom. Hierdoor duurt het langer voordat je zonnepanelen hebt terugverdiend.

Milieu Centraal berekende in december dat de gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen 6 jaar is. Vooral vanwege de dalende aanschafprijs van nieuwe panelen. Daarmee blijft het een slimme investering.

Hieronder zie je de ontwikkelingen van nieuwe zonnepanelen per netbeheerder:

NetbeheerderAantal huizen met nieuwe panelenAantal nieuwe zonnepanelenToename t.o.v. 2022
Stedin145.000594.69832%
Westland Infra574065.0009,6%
Rendo258913.00025%
Liander202.047966.14626,4%
Enexis240.4461.109.17527,7%
Coteq422617.83231%

Twijfel je of zonnepanelen kopen in jouw geval verstandig is? Hier lees je meer over de voor- en nadelen van zonnepanelen kopen in 2024.

Zonne-energie beter zelf benutten

Met meer zonnepanelen wordt het volgens Netbeheer Nederland belangrijker om je eigen energie zelf te benutten. Gemiddeld wordt slechts 30 tot 40% van de zelf opgewekte stroom thuis gebruikt. De rest gaat terug naar het elektriciteitsnet. Dit leidt soms tot overbelasting van het net.

Beter is het volgens Netbeheer Nederland om je zonne-energie zelf meer te gebruiken. Denk aan het doen van de was als de zon schijnt. Als je een elektrische auto hebt, kun je die ook beter opladen als de zon schijnt. In de praktijk, want meestal ben je niet thuis op die momenten.

Volgens Netbeheer Nederland speelt de huidige salderingsregeling een rol in de overbelasting van het net. Deze regel stimuleert het terugleveren van stroom aan het net. Door deze regeling te veranderen, kunnen meer huishoudens profiteren van zonnepanelen zonder het net te overbelasten.

Ook laadpalen en warmtepompen populair

Naast zonnepanelen zijn ook laadpalen voor elektrische auto’s en warmtepompen in trek bij Nederlanders. 

De opmars van deze apparaten vraagt ook om sterkere elektriciteitskabels. Het huidige net kan al die zonnepanelen, warmtepompen en laadpalen niet aan. De Tweede Kamer besprak dit probleem deze week ook. Het demissionaire kabinet probeert hier oplossingen voor te vinden. Zoals verbruikers van veel energie verplichten om minder stroom te verbruiken tijdens piekmomenten.

Netbeheerders investeren de komende jaren miljarden om het elektriciteitsnet toekomstbestendig te maken.

Advertentie
Misschien wilt u dit ook lezen?
Close

Adblock? Dat vinden wij jammer!

Adblock geïnstalleerd? Dat vinden wij jammer. Onze website is geheel gratis te bezoeken. Maar wij halen onze onkosten uit het tonen van advertenties. Wilt u er over nadenken om Adblocker niet te gebruiken? Zo kunnen wij alles op deze website gratis blijven aanbieden.