Algemeen

Onderzoek: Zuid-Holland heeft één-na-goedkoopste publieke laadpalen

Advertentie

Wil je je elektrische auto opladen bij een publiek laadpunt? In Zuid-Holland ben je dan voordelig uit. Per kWh betaal je binnen de provincie 15,8% minder dan elders in het land. Gemiddeld kost een kWh stroom bij een Zuid-Hollandse laadpaal 33 cent. Het landelijk gemiddelde komt neer op 39 cent per kWh. Wel zijn er grote verschillen per gemeente. Dit blijkt uit een analyse van Independer op basis van data van Eco-Movement.

In Zuid-Holland is het opladen van je elektrische auto gemiddeld 35% goedkoper dan in Utrecht: de duurste provincie van Nederland. Alleen Overijssel is voordeliger dan Zuid-Holland. In deze provincie betaal je 31 cent per kWh. Daar komen nog wel de eventuele kosten van je laadpas bij. 

Goedkoopste en duurste gemeenten van Zuid-Holland

Ondanks dat je in Zuid-Holland – gemiddeld gezien – goedkoop kunt opladen, zijn er grote verschillen per gemeente. Zo zijn Den Haag, Gouda, Kaag en Braassen en Wassenaar de voordeligste gemeenten van Zuid-Holland. Opladen kost je hier gemiddeld 27 cent per kWh.

Leiderdorp, Hardinxveld-Giessendam en Alphen aan den Rijn zijn juist de duurste gemeenten van de provincie. Hier betaal je bijna 80% meer per kWh dan in de goedkoopste gemeenten van Zuid-Holland. Voor het opladen van je elektrische auto leg je gemiddeld 48 cent neer per kWh. De duurste gemeente van Nederland is Terschelling met gemiddeld 60 cent per kWh.

“Dit zijn echt opvallend grote verschillen, want het gaat om openbare laadpalen. Je kunt er ook voor kiezen om thuis de auto op te laden, want dan betaal je, tot het prijsplafond,  ‘maar’ 40 cent per kWh. Dat is toch goedkoper dan de genoemde 60 cent. Pas dan wel op dat je in het gebruik niet over het prijsplafond heen gaat, want dan betaal je het afgesproken tarief met je leverancier”, legt Independer energie-expert Joris Kerkhof uit. Maar er zijn al leveranciers die contracten aanbieden met tarieven ruim onder het prijsplafond. Als je zonnepanelen hebt en daarmee de auto op kunt laden, dan ben je natuurlijk helemaal spekkoper.    

Bekijk hier de gemiddelde kosten per gemeente: https://www.independer.nl/energie/info/onderzoek/verschillen-laadpaal-kosten  

Ondergrondse parkeergarages het duurst

Hoeveel je betaalt voor het opladen van je auto kan ook sterk variëren per type parkeerplek. Zo kost het opladen in een ondergrondse parkeergarage je gemiddeld 16,8% meer dan bij een parkeerplek op straat. Ook op parkeerterreinen en in ‘gewone’ parkeergarages betaal je meer dan langs de weg (+13,6%).

De genoemde tarieven betreffen een momentopname en kunnen zelfs binnen een gemeente flink verschillen. Bekijk hier het actuele aanbod per gemeente: https://www.independer.nl/autoverzekering/info/speciale-auto/elektrische-auto/laadpaal-zoeken 

Advertentie

Geef een reactie

Misschien wilt u dit ook lezen?
Close

Adblock? Dat vinden wij jammer!

Adblock geïnstalleerd? Dat vinden wij jammer. Onze website is geheel gratis te bezoeken. Maar wij halen onze onkosten uit het tonen van advertenties. Wilt u er over nadenken om Adblocker niet te gebruiken? Zo kunnen wij alles op deze website gratis blijven aanbieden.