AlgemeenBrielleHellevoetsluisNieuwenhoornOostvoorneOudenhoornRockanjeTinteVierpoldersZwartewaal

Onderzoek: in Zuid-Holland enorme verschillen laadpaaltarieven

Advertentie

Rij je elektrisch, maar heb je geen eigen laadpaal? Je bent dan waarschijnlijk afhankelijk van publiek toegankelijke laadpunten. Voor openbaar laden betaal je in Zuid-Holland gemiddeld 38 cent per Kwh, al verschillen de kosten hiervoor sterk per gemeente.

Volg ons WhatsApp-kanaal om op de hoogte te blijven. Klik op deze URL om lid te worden: https://whatsapp.com/channel/0029VaErz5mE50Uk6ksqJS3T

In Maassluis is laden bijvoorbeeld ruim 77% duurder dan in Den Haag. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van Eco-Movement.

Het scheelt flink in de portemonnee waar je je auto oplaadt. Ten opzichte van andere provincies is Zuid-Holland relatief duur. Je betaalt hier gemiddeld 5,6% meer dan elders in het land. 

In Zeeland kost je auto opladen bij een publiek toegankelijke laadpaal nog meer: per Kwh betaal je hier zelfs 47 cent. Noord-Holland is met een gemiddelde prijs van 33 cent per Kwh de voordeligste provincie om je auto op te laden aan een publiek toegankelijke laadpaal. Dit zijn de tarieven zonder BTW en eventuele kortingen. 

De duurste Zuid-Hollandse gemeenten om je auto op te laden

Binnen Zuid-Holland zijn er grote uitschieters op lokaal niveau. Zo ben je in Albrandswaard, Hoeksche Waard, Maassluis en Zoeterwoude momenteel het duurst uit: automobilisten betalen in deze gemeenten zelfs gemiddeld 48 cent per Kwh. Ook in onder andere Zoetermeer en Barendrecht is het niet goedkoop om je auto op te laden. 

Ook het type parkeerplaats speelt een rol in de kosten. Joris Kerkhof, expert energie bij Independer: “Uit de cijfers blijkt dat je in parkeergarages je auto gemiddeld goedkoper kunt opladen dan op straat. Maar houd er rekening mee dat parkeerkosten in garages vaak iets hoger zijn dan die je op straat betaalt. Om te weten of je daadwerkelijk goedkoper uit bent als je in een parkeergarage oplaadt, moet je dus beide kosten tegen elkaar afwegen.”

Voordelig laden in Zuid-Holland doe je hier

Het is momenteel het voordeligst om je auto openbaar op te laden in Den Haag en Teylingen. In deze gemeenten betaal je gemiddeld 27 cent per Kwh. Zuid-Hollandse gemeenten waar het – naar verhouding – goedkoop is om je auto op te laden zijn:

  1. Den Haag: 27 cent per Kwh
  2. Teylingen: 27 cent per Kwh
  3. Lisse: 31 cent per Kwh
  4. Wassenaar: 32 cent per Kwh
  5. Kaag en Braassem: 32 cent per Kwh

Het zijn opvallend grote verschillen tussen de openbare laadpalen. Het verschil tussen de duurste en goedkoopste gemeente in Nederland kan oplopen tot 39 cent per Kwh, dat is meer dan een Kwh bij het goedkoopste punt kost. Als je alleen maar dure openbare laadpalen in de buurt hebt, dan kun je er voor kiezen om thuis te laden. Vooral in combinatie met zonnepanelen kan dat voordelig zijn.

Energie-expert Joris Kerkhof van Independer

Alle details met betrekking tot deze analyse vind je op de onderzoekspagina: https://www.independer.nl/energie/info/onderzoek/laadpaal-tarieven-2024

Advertentie

Geef een reactie

Misschien wilt u dit ook lezen?
Close

Adblock? Dat vinden wij jammer!

Adblock geïnstalleerd? Dat vinden wij jammer. Onze website is geheel gratis te bezoeken. Maar wij halen onze onkosten uit het tonen van advertenties. Wilt u er over nadenken om Adblocker niet te gebruiken? Zo kunnen wij alles op deze website gratis blijven aanbieden.