AlgemeenBrielleHellevoetsluisNieuwenhoornOostvoorneOudenhoornRockanjeTinteVierpoldersZwartewaal

Onderzoek: Aantal WOZ-bezwaren ruim verdubbeld in Zuid-Holland

Advertentie

Steeds meer Zuid-Hollanders zijn het niet eens met de WOZ-waarde van hun woning. Vorig jaar werd door ruim 118.000 woningeigenaren bezwaar aangetekend. Dit aantal ligt ruim 2,5 keer hoger dan in 2022 (+168,5%). Deze stijging is flink meer dan het landelijk gemiddelde van 154,2%. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van de Waarderingskamer.

Volg ons WhatsApp-kanaal om op de hoogte te blijven. Klik op deze URL om lid te worden: https://whatsapp.com/channel/0029VaErz5mE50Uk6ksqJS3T

De gemeenten gebruiken de WOZ voor de onroerendezaakbelasting, ook wel bekend als de OZB. Soms wordt deze waarde ook gebruikt voor de rioolheffing. Bij een te hoog ingeschatte waarde kun je dus onnodig veel gemeentebelasting betalen. Ook de belastingdienst gebruikt de WOZ-waarde voor de inkomstenbelasting. Het zogeheten eigenwoningforfait. Als je het oneens bent met de WOZ-waarde dan kun je nog 6 weken na de beschikking gratis bezwaar maken.

Aldus Marga Lankreijer-Kos, expert hypotheken bij Independer.

Verzevenvoudiging WOZ-bezwaren in Zoetermeer

Hoewel het aantal bezwaren in iedere Zuid-Hollandse gemeente toenam, spant Zoetermeer de kroon. In deze gemeente werd voor zeven keer meer huizen een WOZ-bezwaar ingediend (+606%). Het is hiermee de gemeente met de sterkste stijging van heel Nederland. 

In nog 19 andere gemeenten dienden minstens drie keer zoveel woningeigenaren bezwaar in tegen de geschatte woningwaarde. In Zoeterwoude en Barendrecht steeg het aantal bezwaren het minst sterk, namelijk met respectievelijk 46% en 48%.

Dit zijn de Zuid-Hollandse koplopers bezwaar maken 

In geen enkele Zuid-Hollandse gemeente wordt zo vaak een WOZ-bezwaar ingediend als in Zoetermeer. Voor bijna een kwart van de woningen is hier in 2023 bezwaar aangetekend (23,3%). Ook in dit opzicht is Zoetermeer koploper van heel Nederland: nergens anders werd voor zo’n groot deel van de woningen de WOZ-waarde in twijfel getrokken. 

In onder meer Zoeterwoude (12%) en Albrandswaard (11%) ligt het percentage woningen ook een stuk hoger dan het provinciale gemiddelde van 6,8%. 

De top vijf Zuid-Hollandse gemeenten waar het vaakst bezwaar wordt aangetekend, is:

  1. Zoetermeer: voor 23,3% van de woningen bezwaar aangetekend
  2. Zoeterwoude: voor 12% van de woningen bezwaar aangetekend
  3. Albrandswaard: voor 11% van de woningen bezwaar aangetekend
  4. Papendrecht: voor 10,9% van de woningen bezwaar aangetekend
  5. Zuidplas en Oegstgeest: voor 10,6% van de woningen bezwaar aangetekend
Advertentie

Geef een reactie

Misschien wilt u dit ook lezen?
Close

Adblock? Dat vinden wij jammer!

Adblock geïnstalleerd? Dat vinden wij jammer. Onze website is geheel gratis te bezoeken. Maar wij halen onze onkosten uit het tonen van advertenties. Wilt u er over nadenken om Adblocker niet te gebruiken? Zo kunnen wij alles op deze website gratis blijven aanbieden.