AlgemeenBrielleHellevoetsluisOostvoorneOudenhoornRockanjeTinteVierpoldersZwartewaal

NL-Alert ontvangen? Dit zijn de drie dingen die je moet doen

Advertentie

Dinsdagavond is een NL-Alert uitgestuurd vanwege de rook die ontstond door de brand in een bedrijfsverzamelgebouw aan de Kickersbloem in Hellevoetsluis. Een NL-Alert is het alarmmiddel van de overheid dat je waarschuwt en informeert bij noodsituaties bij jou in de buurt.

Ontvang je een NL-Alert? Dan is het belangrijk dat je meteen het bericht leest, de instructies opvolgt en anderen in je omgeving hierover informeert. Zo heeft iedereen direct informatie bij een noodsituatie. Je ontvangt NL-Alert op je mobiele telefoon. Ook zie je NL-Alert op digitale reclameschermen en reisinformatieschermen in het openbaar vervoer.

Drie dingen die je moet doen als je een NL-Alert ontvangt

Als je een NL-Alert ontvangt, laat je mobiele telefoon een doordringend alarmgeluid horen. Dit klinkt anders dan een ander bericht. Er zijn drie dingen die je moet doen als je een NL-Alert ontvangt:

1. Lees het bericht meteen
Als je een NL-Alert ontvangt, raak dan niet in paniek. Lees het bericht goed en rustig door. Want in een NL-Alert staat wat er aan de hand is, wat je moet doen en waar je meer informatie kunt vinden.  

2. Volg de instructies op
Het is belangrijk dat je doet wat er in het bericht staat. Ook als je weinig of niets van de noodsituatie merkt. Tijdens een noodsituatie bepaalt de lokale veiligheidsregio in welk gebied het NL-Alert wordt uitgezonden. Dit hangt af van wat er aan de hand is en van de omstandigheden, zoals de wind. Want zelfs als je kilometers verderop woont, kan een gevaarlijke rookwolk met giftige stoffen ook jouw woonplaats bereiken.

3. Informeer anderen
Het kan zijn dat sommige mensen het NL-Alert hebben gemist. Bijvoorbeeld omdat zij geen mobiele telefoon bij zich hadden, hun telefoon uitstond of tijdelijk verbinding had met een zendmast die het NL-Alert niet uitzond. Dat kan gebeuren. Het is daarom belangrijk om ook anderen te informeren als je een NL-Alert ontvangt. Zo weten zij ook wat er aan de hand is en wat ze moeten doen. Wel zo veilig.

Zo werkt NL-Alert

NL-Alert ontvang je op je mobiele telefoon. In een NL-Alert staat wat er aan de hand is, wat je moet doen en waar je meer informatie kunt vinden. Als je een NL-Alert binnenkrijgt, hoor je een opvallend alarmgeluid. Dit klinkt anders dan een normaal bericht. Het NL-Alert zie je op het beginscherm van je mobiele telefoon. Om NL-Alert te ontvangen, moet je mobiele telefoon aanstaan op het moment dat het NL-Alert wordt uitgezonden. Je hoeft hier verder niets voor in te stellen.

NL-Alert is gratis en anoniem, je telefoonnummer blijft onbekend. Je ontvangt NL-Alert ook als het mobiele netwerk overbelast is. Naast NL-Alert op je mobiele telefoon, zie je NL-Alert ook op digitale reclameschermen en reisinformatieschermen in het openbaar vervoer.

Testbericht

Elke eerste maandag van juni en december zendt de overheid rond 12.00 uur een NL-Alert testbericht uit. In het bericht is duidelijk aangegeven dat het om een testbericht gaat. Met het NL-Alert testbericht kun je ervaren hoe het is om een NL-Alert te ontvangen. Het eerstvolgende testbericht wordt uitgezonden op maandag 4 december 2023 rond 12.00 uur.

Advertentie
Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?

Adblock? Dat vinden wij jammer!

Adblock geïnstalleerd? Dat vinden wij jammer. Onze website is geheel gratis te bezoeken. Maar wij halen onze onkosten uit het tonen van advertenties. Wilt u er over nadenken om Adblocker niet te gebruiken? Zo kunnen wij alles op deze website gratis blijven aanbieden.