Rockanje

Natuurgericht beheer gemeente Westvoorne

Advertentie

“Gemeente Westvoorne zet steeds meer in op natuurvriendelijk onderhoud van het groen. Hierbij is aandacht voor de inheemse plant- en diersoorten én voor verschillende soorten planten en dieren in een gebied. Dat laatste is erg belangrijk om er voor te zorgen dat planten en insecten zich kunnen verspreiden.” vertelt Lies van der Pol.
“Natuurgericht beheren gaat niet alleen om het onderhoud, maar ook om de aanleg.” gaat Van der Pol verder. “Denk hierbij aan natuurvriendelijke oevers, het inzaaien van bloemen, het planten van struiken en bomen of het plaatsen van een insectenhotel. Ook het controleren van de projecten hoort erbij. Zo kunnen we zien wat de gevolgen zijn.”
Door minder vaak en in delen te maaien gaat de biodiversiteit omhoog. Bijen, hommels, vlinders en andere nuttige insecten hebben bloemen nodig om te overleven. Jonge vogels leven weer van deze insecten. Als een gebied in één keer helemaal gemaaid wordt, duurt het lang voordat er weer bloemen zijn. Door het maaien te spreiden helpen we insecten en vogels voedsel te vinden. 

Natuurvriendelijke oevers

De laatste tijd worden er in Westvoorne natuurvriendelijke oevers aangelegd. Hierbij gaat het water geleidelijk over naar de grasberm. Deze overgang geeft een natuurlijke begroeiing die de tijd krijgt om zich te ontwikkelen. Juist de vochtige grond zorgt voor de groei van gevarieerde planten. Door de gelijkmatige overgang kunnen dieren zich ook gemakkelijker van water naar land verplaatsen.
Natuurlijk worden de gevolgen van de nieuwe manier van beheren in beeld gebracht. De Natuurvereniging Hollandse Delta helpt de gemeente hierbij.

Wilt u meer weten over het natuurgericht beheer en de resultaten volgen? Op www.westvoorne.nl/groenbeheervindt u meer informatie.

Advertentie

Geef een reactie

Adblock? Dat vinden wij jammer!

Adblock geïnstalleerd? Dat vinden wij jammer. Onze website is geheel gratis te bezoeken. Maar wij halen onze onkosten uit het tonen van advertenties. Wilt u er over nadenken om Adblocker niet te gebruiken? Zo kunnen wij alles op deze website gratis blijven aanbieden.