AlgemeenBrielleHellevoetsluisOmliggende plaatsenOostvoorneOudenhoornRockanjeTinteVierpoldersZwartewaal

Motoren rijden automobilisten voorbij in de file

Advertentie

Vooral in de zomer zijn er regelmatig extra files op de wegen in de regio bijvoorbeeld op de N57. Dat is ook het seizoen dat er extra veel motoren rijden op de weg. Mogen zij de automobilist in de file zomaar voorbij?

In Nederland is het sinds 1991 wettelijk toegestaan voor een motor om bij een file te mogen passeren. Er zijn echter wel wat gedragsregels aan verbonden waar zowel de motor rijder, als de automobilist, rekening mee dient te houden.

Zo is het voor de motorrijder toegestaan om alleen aan de linkerzijde te passeren met een snelheid tot 10 kilometer per uur hoger dan de automobilisten. De snelheid van de file mag daarbij niet hoger liggen dan 40 kilometer per uur. Alarmlichten aanzetten wordt voor de motorrijder afgeraden, al zijn de meningen daarover soms verdeelt, zodat er geen verwarring ontstaat op moment van terug invoegen tussen de auto’s en er gebruik wordt gemaakt van het knipperlicht. Van automobilisten wordt gevraagd ruimte te geven en niet onverwachts in te sturen of een deur open te gooien.

Als meerdere motoren de file willen passeren is het de bedoeling dat er tussen de motoren twee auto’s afstand wordt bewaard. De motoren mogen de file inhalen omdat het valt onder het optimaal benutten van de weg. De file is daardoor korter voor de automobilisten en minder gevaarlijk voor de motorrijder die zich in een kwetsbare positie bevind. Bij een file gebeuren de meeste ongelukken achteraan en dat is voor een motorrijder geen veilige plek om te blijven hangen.

Ook als er geen file is heeft een motorrijder de ruimte om hun plek op de weg in te nemen en daarbij een marge van veiligheid aan te houden. Daarom gebeurt het regelmatig dat een motorrijder elders ook inhaalt. Dit doen zij om het gevaar van een dode hoek achter een vrachtwagen te vermijden of om bij het invoegen de veiligste plek in te nemen. Ook bij stoplichten komt het voor dat een motor vooraan gaat staan. Zolang zij daarbij geen gebruik maken van een rijstrook die een andere richting aangeeft gelden er soortgelijke regels zoals bij de file.

Bron: Motornieuws
Advertentie

Geef een reactie

Adblock? Dat vinden wij jammer!

Adblock geïnstalleerd? Dat vinden wij jammer. Onze website is geheel gratis te bezoeken. Maar wij halen onze onkosten uit het tonen van advertenties. Wilt u er over nadenken om Adblocker niet te gebruiken? Zo kunnen wij alles op deze website gratis blijven aanbieden.