OverheidAlgemeen

Moet ik betalen voor plastic wegwerpbekers en –bakjes?

Advertentie

Vanaf 1 juli 2023 moet u betalen voor wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten. Of u moet een herbruikbaar alternatief gebruiken. Ondernemers moeten dan ook eigen herbruikbare bekers en bakjes van de klant accepteren óf zelf aanbieden.

Voor consumptie op locatie (bijvoorbeeld op een festival of op kantoor) zijn vanaf 1 januari 2024 wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten wel verboden.

Dit is een van de maatregelen tegen wegwerpplastic en zwerfaval. Zo wil de overheid zorgen dat mensen vaker herbruikbaar servies gebruiken en er minder zwerfafval is. En dat meer plastic kan worden gerecycled.

Gevolgen voor consumenten

Consumenten betalen straks extra voor plastic wegwerpservies. Dit geldt bijvoorbeeld als u een koffie op het station haalt, een frietje meeneemt bij de snackbar, een maaltijdsalade in de supermarkt koopt of een voorverpakte sandwich bij het tankstation. Ook als u eten laat bezorgen betaalt u extra voor wegwerpbekers en -bakjes met plastic erin.

Neem daarom uw eigen beker of bakje mee voor uw koffie, snack en maaltijd. Of gebruik de herbruikbare variant die ondernemers aanbieden. Dat is beter voor het milieu én voor de portemonnee.

De kosten bepaalt de winkel of ondernemer zelf. De overheid adviseert om € 0,05 tot €0,25 extra te rekenen, afhankelijk van het product (zie hieronder). Die kosten staan straks apart op de kassabon. Zo ziet u als consument meteen hoeveel u extra betaalt én hoeveel u dus kunt besparen als u kiest voor herbruikbaar servies.

Voorverpakt eten en drinken

In de detailhandel (bijvoorbeeld bij een supermarkt of kiosk) gelden de regels ook voor  sommige verpakkingen gemaakt van plastic die:

  • als eenpersoonsporties in een beker of bakje zitten;
  • producten bevatten die je gelijk kunt eten of drinken. Bijvoorbeeld een beker zuivel, een bakje met een maaltijdsalade, voorverpakte ijskoffie of een portie groente, fruit, snack of ijs.

Bij voorverpakt eten en drinken hoeven ondernemers geen herbruikbaar alternatief aan te bieden.  

Uitzonderingen

Verpakkingen zonder plastic vallen niet onder deze regels. En ook voor deze verpakkingen hoeft u niet extra te betalen:

  • Zakjes en wikkels (flexibele verpakkingen)
  • Verpakkingen met eten dat nog verder moet worden bereid, bijvoorbeeld ontdooien of opwarmen
  • Voorverpakt eten dat twee porties of meer bevat
  • Verpakkingen zonder plastic

Let op: voor papieren bekers en bakjes met een plastic coating tegen het lekken betaalt u wél extra.

Advertentie

Geef een reactie

Misschien wilt u dit ook lezen?
Close

Adblock? Dat vinden wij jammer!

Adblock geïnstalleerd? Dat vinden wij jammer. Onze website is geheel gratis te bezoeken. Maar wij halen onze onkosten uit het tonen van advertenties. Wilt u er over nadenken om Adblocker niet te gebruiken? Zo kunnen wij alles op deze website gratis blijven aanbieden.