AlgemeenOostvoorneOproepenRockanje

Ingezonden brief: Bewonersgroep Veilige Boomweg (BVB) Oostvoorne klaar met asociaal rijgedrag

Advertentie

INGEZONDEN BRIEF: Oostvoorne – Wij als Bewonersgroep Veilige Boomweg (BVB) zijn klaar met het asociale rijgedrag op de “oude” verbindingsweg tussen Oostvoorne en Rockanje en vice versa. De weg bestaat uit de Heveringseweg, Verlengde Lodderlandsedijk, Boomweg en Vleerdamsedijk. De wegen liggen in het buitengebied.

Op deze wegen geldt een maximale snelheid van 60 km per uur. Onlangs heeft de Actiegroep Heveringseweg zich aangesloten bij de BVB. De Actiegroep Heveringseweg voert al jaren actie voor een veiligere weg. In totaal vertegenwoordigen wij meer dan 90 woningen gelegen aan genoemde wegen.

Aanleiding tot het oprichten van de BVB is het plan van het Waterschap Hollandse Delta (WSHD) om de wegen te reconstrueren. Het plan is ter inzage gelegd tijdens een voorlichtingsbijeenkomst op 29 november 2023. Tijdens deze bijeenkomst werden over het plan vele negatieve geluiden van de bewoners gehoord.

Toen ontstond het plan om via een enquête inzage te krijgen in de bezorgdheid onder de bewoners over het plan. Iedereen die de enquête heeft ingevuld, voelt zich onveilig op de wegen en gaf aan geen verwachtingen te hebben dat het plan van WSHD verbetering zou brengen. Toen hebben wij besloten om de BVB op te richten met als doel om over de langere termijn de verkeersveiligheid en de leefbaarheid voor alle bewoners te verbeteren.

Het is onze collectieve wens om de veiligheid op de Boomweg en de splitsing Boomweg/Lodderlandsedijk/Verlengde Lodderlandsedijk te verbeteren, met specifieke aandacht voor snelheidsreductie en bescherming van de bewoners van o.a. de Boomweg. Niet alleen als bewoners maar ook als medeweggebruikers in de vorm van automobilist, voetganger, fietser en paardrijder met of zonder rijtuig.

De BVB heeft in december 2023 bezwaar op het plan bij het WSHD ingediend. Als gevolg van deze reactie/bezwaar heeft het WSHD verwaarloosbare veranderingen in het plan aangebracht en het plan vervolgens definitief gemaakt.

De BVB heeft vervolgens Veilig Verkeer Nederland benaderd en een gesprek met de burgemeester van Voorne aan Zee aangevraagd.

De burgemeester heeft een gesprek met alle betrokken partijen toegezegd. Het gesprek moet nog plaats vinden.

Veilig Verkeer Nederland (VVN) heeft een drietal acties aan ons voorgesteld en zal ook met aanbevelingen komen om de wegen veiliger te maken. Eerder heeft VVN al een advies voor de Heveringseweg opgesteld.

De drie acties die door VVN voorgesteld zijn:

  • Stickeractie, het plakken van hartvormige sticker 60 km sticker op de vuilnisbakken.
  • Spandoeken met idem tekst.
  • Lasergun actie.

Al het benodigde materiaal voor deze acties wordt gratis beschikbaar gesteld door VVN.

Met name de lasergun actie willen wij in de publiciteit brengen zodat een ieder die van deze wegen gebruik maakt, zich bewust wordt van het feit dat door asociaal rijgedrag zoals te hard rijden, fietsers snijden of rakelings passeren, paardrijders (al of niet met wagen) en voetgangers van de sokken worden gereden.

Er zal op korte termijn weer een lasergun actie plaatsvinden. De exacte data en tijden zullen niet worden gecommuniceerd.

Wij krijgen de medewerking van onze wijkagent, Martijn Hijman. Hij is aanwezig bij de actie en houdt ook toezicht. Van Veilig Verkeer Nederland hebben wij een lasergun ter beschikking gekregen om de snelheid van de auto’s te kunnen meten. Het idee is dat de bewoners zelf laseren.

De wijkagent houdt, in ieder geval, de te hard rijdende bestuurders staande en als het lukt, ook bestuurders die zich wel netjes aan de snelheid houden. Vervolgens spreken de buurtbewoners de bestuurder aan om te vragen naar het hoe, wat en waarom. Alternatief bedanken zij de bestuurders die zich wel aan de snelheid houden.

De bestuurders die te hard rijden, worden op een vriendelijke manier bewust gemaakt van het te hard rijden en van de daarmee samenhangende gevaren voor ons als bewoners, met als doel de verkeersveiligheid in onze buurt te vergroten. Wij zijn benieuwd of de wegmisbruikers de lokale bevolking betreft en/of mensen van buitenaf.

De politie bekeurd dus niet.

De dag waarop deze actie plaatsvindt, houden wij, voor niet actie team leden, nog geheim. Dit om de resultaten van de actie niet te beïnvloeden. Voor bestuurders die zich netjes aan de snelheid houden, delen wij een kleine attentie, een potplantje, de Anthurium, uit. Deze attentie wordt beschikbaar gesteld door de lokale plantenkwekerij Groene Tint.

Afgelopen vrijdag hebben wij nog een proef lasermeting gedaan. De hoogst gemeten snelheid was 115 km waar 60 km is toegestaan! 2 maal zagen wij een onverantwoordelijke inhaalactie van voertuigen die wel 60 km per uur reden en waarbij overige weggebruikers in groot gevaar werden gebracht.

Advertentie

Geef een reactie

Misschien wilt u dit ook lezen?
Close

Adblock? Dat vinden wij jammer!

Adblock geïnstalleerd? Dat vinden wij jammer. Onze website is geheel gratis te bezoeken. Maar wij halen onze onkosten uit het tonen van advertenties. Wilt u er over nadenken om Adblocker niet te gebruiken? Zo kunnen wij alles op deze website gratis blijven aanbieden.