Alles lezen? Kies voor PREMIUM

Klik hier voor meer informatie
112/MisdaadBrielleHellevoetsluisNieuwenhoornOostvoorneOudenhoornRockanjeTinteVierpoldersZwartewaal

In Zuid-Holland was driekwart van de inbraakpogingen succesvol

Advertentie

In 2023 slaagde driekwart van de inbraakpogingen in Zuid-Holland: het lukte inbrekers in deze gevallen om de woning binnen te dringen en iets buit te maken. In Ridderkerk blijken inbrekers het succesvolst: hier slaagt – voor inbrekers – zelfs 86,7% van alle inbraken.

Ook wordt er op Tweede Paasdag in de vakantieregio Midden gemiddeld 17,1% vaker ingebroken dan op een gemiddelde dag. Dit en meer blijkt uit de Woninginbraken Index van Independer op basis van een ingediend Woo-verzoek bij de Politie. 

In Zuid-Holland sloegen inbrekers vorig jaar 4.834 keer toe; vaker dan in alle andere Nederlandse provincies. Tijdens 75,1% van deze incidenten lukte het de criminelen om daadwerkelijk binnen te dringen en eigendommen te stelen. Bij de overige geregistreerde meldingen bleef het slechts bij een inbraakpoging. In Zeeland zijn inbrekers hiermee iets minder succesvol dan elders in het land. Het gemiddelde slaagpercentage in Nederland bedraagt namelijk 76,5%. 

Bij het claimen van een schade zal een verzekeraar altijd kijken of het huis goed was afgesloten. Ze willen eigenlijk zien dat je alles hebt gedaan om een inbraak te voorkomen. Er zijn ook verzekeraars die korting geven op de premie als je aantoonbaar extra veiligheidsmaatregelen hebt genomen.

Legt Michel Ypma, expert woonverzekeringen bij Independer uit

Slagingspercentage: lokaal zijn er grote verschillen

Van alle Zuid-Hollandse gemeenten met 25 of meer meldingen in 2023 blijken inbrekers het meest succesvol in Ridderkerk. Hier lukte het criminelen in 86,7% van de gevallen om een woning binnen te dringen en iets buit te maken. Ook in Papendrecht (85,2%) en Nieuwkoop (84,8%) slagen inbraakpogingen vaker dan elders in de provincie.

In Gouda (58,3%) en Gorinchem (59,5%) is het slagingspercentage juist het laagst. In deze gemeente blijft het naar verhouding juist vaker bij een poging. Benieuwd wat de cijfers zijn in jouw gemeente? Check dan de Woninginbraken Index op de website van Independer: https://www.independer.nl/inboedelverzekering/info/onderzoek/woninginbraken-2023 

Meeste inbraken in Rotterdam

In Rotterdam sloegen inbrekers vorig jaar veruit het vaakst toe. Er werden in deze gemeente 1.210 meldingen gedaan van een inbraak of een poging tot inbraak. Ook in Den Haag (719) en Leiden (158) waren er in 2023 veel incidenten. Voor inwoners van Alblasserdam (5) was er beter nieuws: hier sloegen inbrekers juist het minst vaak toe.

Vooral succes in postcodes met goedkopere woningen

Inbrekers waren in 2023 het vaakst succesvol in woningen met een lagere WOZ-waarde. In postcodes waarin de huizen een gemiddelde WOZ hebben van maximaal 200.000 euro, zijn inbrekers in 78,2% succesvol. Bij woningen met een WOZ van 200.000 tot 250.000 gaat het zelfs om 78,9% van de incidenten. Ter vergelijking: in postcodes met vooral dure woningen (van 750.000 of meer) slaagt ‘slechts’ 73,9% van de inbraakpogingen. 

Ook al mislukt de poging tot inbraak, dan adviseer ik toch altijd om aangifte bij de politie te doen. Ze weten dan dat er dieven actief zijn in die buurt, maar het is ook nodig voor jouw eigen verzekering. Als je braakschade wilt verhalen bij de verzekeraar, dan is daarvoor een aangifte nodig.

Expert woonverzekeringen Michel Ypma
Advertentie

Geef een reactie

Adblock? Dat vinden wij jammer!

Adblock geïnstalleerd? Dat vinden wij jammer. Onze website is geheel gratis te bezoeken. Maar wij halen onze onkosten uit het tonen van advertenties. Wilt u er over nadenken om Adblocker niet te gebruiken? Zo kunnen wij alles op deze website gratis blijven aanbieden.