AlgemeenBrielleHellevoetsluisOostvoorneOudenhoornRockanjeTinteVierpoldersZwartewaal

Hollandse Delta begonnen met grote slotenschoonmaak

Advertentie

Deze week is er gestart met de ‘grote schoonmaak’ van singels, sloten en slootkanten. Hollandse Delta doet dit onderhoud samen met een aantal aannemers die de slootkanten maaien en de sloten onderhouden. In totaal gaat het om ruim 7.000 kilometer, dat is ongeveer de afstand tussen Ridderkerk en Paramaribo.

Sloten en singels houden het water vast of voeren het af als dat nodig is. Ze mogen daarom niet dichtgroeien. Hollandse Delta wil ook de natuur ruimte geven, dus maaien we niet alles weg. Hoe meer verschillende planten en diersoorten bij en in het water zijn, hoe schoner het water wordt. In veel gevallen blijft daarom ook het riet staan. Het is een schuilplaats voor vissen, insecten en vogels.

Breed en smal

Is een sloot of singel breder dan zes meter? Dan worden de slootkanten gemaaid aan één kant. Dit bevordert het leefklimaat voor planten en dieren in en langs het water. Maar soms is een sloot heel smal. Ook die sloten mogen niet dichtgroeien. Dan worden beide kanten gemaaid.

Ruim baan

Grenst uw (landbouw) perceel aan een van de sloten van Hollandse Delta? Zorg dan voor een vrije strook van tenminste 4 meter. Dan is er voldoende ruimte voor de machines om het werk te doen. Verwijder ook overhangende takken tot minimaal 4 meter hoogte zodat er ruim baan is voor het onderhoud. 

Tip

Men adviseert u om uw eigendommen, zoals pompjes, zuigslangen e.d. zo veel mogelijk te verwijderen. Dit voorkomt beschadigingen. Lukt dit niet, maak ze dan goed zichtbaar. Zet er markeringspaal bij of maai het gedeelte rondom vrij. De machinist kan ze dan vanuit de cabine zien.

Advertentie

Adblock? Dat vinden wij jammer!

Adblock geïnstalleerd? Dat vinden wij jammer. Onze website is geheel gratis te bezoeken. Maar wij halen onze onkosten uit het tonen van advertenties. Wilt u er over nadenken om Adblocker niet te gebruiken? Zo kunnen wij alles op deze website gratis blijven aanbieden.