EvenementenHellevoetsluis

Historische opening Vestingdagen 2.0

Advertentie

Vrijdagavond om half negen opende burgemeester Peter Rehwinkel met het delen van een stukje Hellevoetse geschiedenis de Vestingdagen van 2023.

Bianca Verbree, die aanwezig was in het publiek, werd hartelijk bedankt voor haar inzet en organisatie om de Vestingdagen 2.0 een succes te maken. Daarna vertelde de burgemeester over hoe de Vestingdagen ooit begon.

De burgemeester vertelt; ‘Vanwege het tien jarige bestaan organiseerde het Trammuseum in augustus 1975, inmiddels 48 jaar geleden, een eerste stoomweekend met ritjes in de stoomtram en rondvaarten in een stoomboot. Het museum herhaalde dat evenement in juni 1978 om te vieren dat tien jaar eerder de eerste stoomtram reed. En die editie wordt beschouwd als het eerste officiële stoomweekend en trok enkele duizenden bezoekers. Op zaterdag 25 augustus 1979 vond vervolgens de eerste Vestingdag plaats. En het idee van die Vestingdag was om plaatselijke evenementen zoals de vlootschouw, het stoomweekend en de braderie te combineren en uit te laten groeien tot iets groots. En vanaf de derde editie in 1981 sprak men inmiddels al over de vestingdagen. Omdat er zo veel evenementen stonden gepland dat men het ging uitsmeren over een weekend. Waarvan het stoomweekend een van de programmaonderdelen werd van de Vestingdagen. En dat jaar, in 1981, deed ook de kermis haar intrede. De stoommachines, de brandweerwedstrijden, de tentoonstellingen, de braderie en een vlootschouw trokken in 1982 maar liefst 65.000 bezoekers en in 1985 waren het er ruim 135.000 waarvan er zo’n 25.000 het stoomterrein bezochten, waarvoor toegang betaald moest worden. De opkomst vergeleken met andere jaren is nu naar verwachting ook goed dus we zitten er vast niet heel ver vandaan dit jaar.’

De editie van dit jaar is de 43e editie en wordt voor de tweede maal georganiseerd door Stichting Voorne en Putten Evenementen. Bianca Verbree is al genoemd, ze staat niet graag in de aandacht maar zij nam vorig jaar het stokje over van de vorige organisatie. Samen met vele vrijwilligers, ondernemers, hulpdiensten, en haar eigen team wordt de traditie van de Vestingdagen voort gezet. Daarover zegt de burgemeester dat zij als gemeente Voorne aan Zee, collegeleden, raadsleden, hartstikke blij mee.

Er is ook dit jaar weer een heel divers programma.

Foto: Kroko’s evenementen
Foto: Gemeente Voorne aan Zee
Bianca Verbree. Foto: Vera de Wit
Foto: Vera de Wit
Advertentie

Adblock? Dat vinden wij jammer!

Adblock geïnstalleerd? Dat vinden wij jammer. Onze website is geheel gratis te bezoeken. Maar wij halen onze onkosten uit het tonen van advertenties. Wilt u er over nadenken om Adblocker niet te gebruiken? Zo kunnen wij alles op deze website gratis blijven aanbieden.