AlgemeenOmliggende plaatsen

Het belang van het chippen van je huisdier; het is verplicht!

Advertentie

In Nederland is het inmiddels verplicht om honden en katten te laten chippen en te registreren. Het is aan te raden om ook andere huisdieren te laten chippen en registreren. Op deze manievergroot je de kans dat je dier snel wordt teruggevonden als het ooit vermist raakt.

Helaas komt het nog te vaak voor dat een dier niet gechipt is. Stel; uw zo geliefde huisdier raakt vermist. Meld het dan zo snel mogelijk aan via onze website.

Afgelopen zaterdag kwam bij ons de melding binnen van een kat in Rockanje die er zeer slecht aan toe was. De kat was blind, de neusgaten zaten vol met opgedroogd bloed, en de ogen waren ontstoken. Vliegen hadden de kat inmiddels bereikt.

Na het zorgvuldig scannen is er geen chip aangetroffen. Let op; Goed scannen is zeer belangrijk, want soms kan een chip gaan zwerven in het lichaam en b.v. zelfs in het puntje van de staart belanden of zelfs uit het lijf verdwijnen of kapot gaan.

Bij deze kat is er geen chip aangetroffen, de kat is overgebracht naar een spoedkliniek alwaar de kat is ingeslapen.

Vergeet niet dat een dier circa 2 weken bewaard word en dan naar de destructie gaat dit is de algemene afvoermethode van alle overleden dieren én dierlijk afval zoals slachtafval. Na verzameling worden de dierlijke resten op vrij grootschalige wijze verwerkt en omgezet in biobrandstof. Hier moet je als eigenaar toch niet aan willen denken?

Op zondag kwam er een melding binnen van een overleden aangetroffen kat in Rockanje;

Via een Facebook-groep kwam er een melding binnen van een overleden kat in de berm aan de Nieuwe Achterweg te Rockanje. Gelukkig had deze kat wel een chip en kon de eigenaar gebeld worden zodat er nog waardig afscheid genomen kon worden. Een van onze redactieleden ging naar deze locatie en kon dankzij de chip contact opnemen met de eigenaren.

Is uw huisdier gechipt? Dan geeft de reader dit resultaat. Met behulp van het chipnummer kan er contact met u worden opgenomen (mits goed geregistreerd). Delen van dit nummer zijn afgeschermd om privacy te waarborgen.
Door de goed geregistreerde chip kon deze familie afscheid nemen van hun geliefde kater Paco.

De chipplicht geldt ook voor alle katten die binnen worden gehouden. Een binnenkat kan een keer wegglippen of de leefsituatie kan veranderen. Denk bijvoorbeeld aan een verhuizing.

Het chippen met een chip die aan de ISO standaard voldoet maakt uw huisdier uniek: uw dier kan altijd geïdentificeerd worden. Een chip gaat normaalgesproken een dierenleven lang mee. Uw huisdier voelt niets van de chip, alleen het prikje bij het inbrengen kan even een beetje pijn doen.

Vergeet niet om na het chippen uw dier te registeren anders heeft de chip geen nut.

Is de chip van mijn kat geregistreerd?

Dit kunt u heel makkelijk checken door het chipnummer in te vullen op www.chipnummer.nl. Je krijgt dan onmiddellijk een overzicht van databases waarin de chip geregistreerd is. Als dit goed gebeurd is, verschijnt er een groen pootje. Door hierop te klikken, krijg je een overzicht van de bijbehorende gegevens van het dier.

Vergeet niet als u gaat verhuizen of uw telefoonnummer is veranderd dit aan te passen.

Zet als uw dier vermist is, direct de chip op vermist, zodat diegene die de chip uitleest kan zien dat het om een vermist dier gaat.

Advertentie

Geef een reactie

Adblock? Dat vinden wij jammer!

Adblock geïnstalleerd? Dat vinden wij jammer. Onze website is geheel gratis te bezoeken. Maar wij halen onze onkosten uit het tonen van advertenties. Wilt u er over nadenken om Adblocker niet te gebruiken? Zo kunnen wij alles op deze website gratis blijven aanbieden.