In Nederland is het inmiddels verplicht om honden en katten te laten chippen en te registreren. Het is aan te raden om ook andere huisdieren te laten chippen en registreren. Op deze manier vergroot je de kans dat je dier snel wordt teruggevonden als het ooit vermist raakt.
Helaas komt het nog te vaak voor dat een dier niet gechipt is. Stel; uw zo geliefde huisdier raakt vermist. Meld het dan zo snel mogelijk aan via onze website.
Afgelopen zaterdag kwam bij ons de melding binnen van een kat in Rockanje die er zeer slecht aan toe was. De kat was blind, de neusgaten zaten vol met opgedroogd bloed, en de ogen waren ontstoken. Vliegen hadden de kat inmiddels bereikt.
Na het zorgvuldig scannen is er geen chip aangetroffen. Let op; Goed scannen is zeer belangrijk, want soms kan een chip gaan zwerven in het lichaam en b.v. zelfs in het puntje van de staart belanden of zelfs uit het lijf verdwijnen of kapot gaan.
Vergeet niet dat een dier circa 2 weken bewaard word en dan naar de destructie gaat dit is de algemene afvoermethode van alle overleden dieren én dierlijk afval zoals slachtafval. Na verzameling worden de dierlijke resten op vrij grootschalige wijze verwerkt en omgezet in biobrandstof. Hier moet je als eigenaar toch niet aan willen denken?
Op zondag kwam er een melding binnen van een overleden aangetroffen kat in Rockanje;
Via een Facebook-groep kwam er een melding binnen van een overleden kat in de berm aan de Nieuwe Achterweg te Rockanje. Gelukkig had deze kat wel een chip en kon de eigenaar gebeld worden zodat er nog waardig afscheid genomen kon worden. Een van onze redactieleden ging naar deze locatie en kon dankzij de chip contact opnemen met de eigenaren.
De chipplicht geldt ook voor alle katten die binnen worden gehouden. Een binnenkat kan een keer wegglippen of de leefsituatie kan veranderen. Denk bijvoorbeeld aan een verhuizing.
Het chippen met een chip die aan de ISO standaard voldoet maakt uw huisdier uniek: uw dier kan altijd geïdentificeerd worden. Een chip gaat normaalgesproken een dierenleven lang mee. Uw huisdier voelt niets van de chip, alleen het prikje bij het inbrengen kan even een beetje pijn doen.
Vergeet niet om na het chippen uw dier te registeren anders heeft de chip geen nut.
Is de chip van mijn kat geregistreerd?
Dit kunt u heel makkelijk checken door het chipnummer in te vullen op www.chipnummer.nl. Je krijgt dan onmiddellijk een overzicht van databases waarin de chip geregistreerd is. Als dit goed gebeurd is, verschijnt er een groen pootje. Door hierop te klikken, krijg je een overzicht van de bijbehorende gegevens van het dier.
Vergeet niet als u gaat verhuizen of uw telefoonnummer is veranderd dit aan te passen.
Zet als uw dier vermist is, direct de chip op vermist, zodat diegene die de chip uitleest kan zien dat het om een vermist dier gaat.