Helpt u mee om eenzaamheid tegen te gaan? Signaalpunt in Voorne aan Zee
Iedereen is wel eens eenzaam. Echter 11% van de inwoners van Voorne aan Zee geeft aan vaak (ernstig) eenzaam te zijn. Mensen die eenzaam zijn vragen niet altijd zelf om hulp, maar vinden het wel fijn om hulp te krijgen.
Volg ons WhatsApp-kanaal om op de hoogte te blijven. Klik op deze URL om lid te worden: https://whatsapp.com/channel/0029VaErz5mE50Uk6ksqJS3T
Vermoedt u dat iemand uit uw omgeving eenzaam is en vraagt deze persoon zelf niet om hulp en/of vindt u het moeilijk om hem/haar aan te spreken? Deel uw zorg via het signaalpunt eenzaamheid.
Of wilt u zelf graag met iemand praten of deelnemen aan activiteiten, maar weet u niet wat er allemaal te doen is? Dan staat er ook voor u iemand klaar om een luisterend oor te bieden en met u mee te denken. Na een melding neemt een welzijnswerker binnen een week contact met u op om een praatje te maken.
Eenzaamheid is meestal niet zomaar aan iemand af te lezen, soms is eenzaamheid te herkennen aan signalen zoals verslechterende zelfzorg, lichamelijke klachten, verlies van vertrouwen in andere mensen en verdriet, weinig sociale contacten en mensen op afstand houden.
Eenzaamheid ontstaat bijvoorbeeld:
- na een verhuizing
- wanneer een kind naar een nieuwe school gaat
- wanneer een partner overlijdt
- na een scheiding
- na het verlies van een baan
- financiële problemen
- wanneer iemand met pensioen gaat
- wanneer u door beperkte mobiliteit niet meer overal naar toe kunt
Oplossingen
Hulp kan bestaan uit praktische oplossingen of het samen zoeken naar oplossingen om eenzaamheid te verminderen. Soms is dat iemand om samen een kopje koffie mee te drinken, een spelletje te spelen of een wandeling te maken. Het kan ook gaan om het zoeken naar een zinvolle bezigheid waarbij men kan aansluiten of gewoon het af en toe maken van een praatje. Onze professionals proberen zo goed mogelijk aan te sluiten bij de beleving en behoeften van de eenzame persoon. Een jongere wil en kan andere dingen dan iemand van 75 jaar of ouder.
Telefonisch melden
Een melding maken kan naast het formulier via de website van de gemeente ook telefonisch worden gedaan via het telefoonnummer 0181-322273 (op werkdagen tussen 8:30 – 13:00 uur). Ze vragen zeer summier gegevens van degene die u meldt en gaan daar uiteraard zorgvuldig mee om. Indien nodig, wordt er contact met u opgenomen over de melding.