De provincie Zuid-Holland verricht van 12 augustus 20.00 uur t/m 30 augustus 22.00 uur onderhoudswerkzaamheden aan de Hartelbrug. Het betreft dan o.a. de asfaltlaag, de brugdelen, wegmarkeringen, verkeerslichten, portalen en openbare verlichting.
In deze periode is de brug volledig afgesloten voor wegverkeer. Ook scheepvaart kan te maken krijgen met hinder. De fietsbrug blijft gewoon open.
Wat gaat er gebeuren?
- Nieuw asfalt aanbrengen op de Hartelweg die over de bruggen loopt (van Hartelkruis tot Groene Kruisweg).
- Verkeerslichten vervangen bij het Hartelkruis en de Groene Kruisweg.
- Nieuwe wegmarkeringen aanbrengen, zoals lijnen, strepen en pijlen op het wegdek.
- Reparatie op de brugdekken en bescherming van het beton.
- Portalen en verkeersborden vervangen en aanpassen.
- Onderdelen van de openbare verlichting langs de weg vervangen.
- De rijstroken richting de Botlektunnel en Botlekbrug aanpassen. Twee rijstroken richting Botlektunnel in plaats van één ter verbetering van de doorstroming. Eén rijstrook richting Botlekbrug in plaats van de huidige twee.
Omleidingen
De werkzaamheden zullen hinder en vertraging opleveren voor het wegverkeer. Dat wordt in de genoemde periode onder andere omgeleid via de Spijkenisserbrug en Harmsenbrug bij de N57. Het verkeer dient rekening te houden met langere reistijden. De omleidingsroutes wordt met borden en tekstwagens aangegeven.
Spijkenisserbrug minder vaak omhoog
De Spijkenisserbrug zal tijdens de afsluiting van de Hartelbrug (12 t/m 30 augustus) minder vaak worden geheven voor het vaarverkeer. In de ochtendspits (06.00-09.00) is er geen heffing en tijdens de avondspits (15.30–18.30) op 16, 19, 23, 26 en 30 augustus is er een heffing rond 16.00 uur en op 13, 14, 15, 20, 21, 22, 27, 28 en 29 augustus rond 16.30 uur. De verwachting is dat daardoor het wegverkeer over de Spijkenisserbrug langer en beter door kan blijven stromen tijdens de periode dat de Hartelbrug is afgesloten.
Hulpdiensten over de Hartelbrug
Voor de hulpdiensten, ambulances, brandweer en politie zijn extra maatregelen getroffen om de bereikbaarheid van o.a. de ziekenhuizen in Rotterdam te waarborgen. De verwachting is dat tijdens de afsluiting van de Hartelbrug, het erg druk zal zijn op de Spijkenisserbrug. Daarom zijn er afspraken gemaakt tussen RWS, de gemeente, de provincie en de Veiligheidsregio Rotterdam voor de hulpdiensten op Voorne-Putten, dan wel die komen uit Nissewaard.
Fietsbrug
De afspraak is dat hulpdiensten tijdens de afsluiting van de Hartelbrug gebruik kunnen maken van de fietsbrug van de Hartelbrug. Zo kunnen zij toch nog snel van en naar de A15. Dat moet uiteraard voorzichtig gebeuren. Daarom zijn er verkeersregelaars aanwezig om dit te begeleiden, want de fietsbrug blijft natuurlijk ook beschikbaar voor fietsers, scooters, etc.
Folder
Gebruikers van de fietsbrug krijgen in de komende periode een folder overhandigd met informatie over het gebruik van de brug door de hulpdiensten.
Zorgvuldig
Uiteraard zijn ook de chauffeurs van de voertuigen van de hulpdiensten geïnformeerd over de situatie. Ook zij zullen met de nodige zorgvuldigheid gebruik kunnen maken van de fietsbrug. Zo blijven de (zorg)locaties in Rotterdam en het havengebied ook voor de hulpdiensten op Voorne-Putten bereikbaar.
Kies voor alternatief vervoer of werk thuis
Gezien de verwachte hinder en vertragingen voor het wegverkeer, raden de provincie Zuid-Holland en de gemeente Nissewaard reizigers aan te kiezen voor alternatieve vormen van vervoer, als zij daar de mogelijkheid toe hebben.
Openbaar vervoer
Er zijn busverbindingen vanuit Voorne-Putten en Goeree-Overflakkee naar het metrostation Spijkenisse Centrum. U kunt dan verder reizen met de metro van Spijkenisse naar diverse delen van de regio Rotterdam. U kunt eventueel uw auto parkeren op de P+R-locatie aan de Heemraadlaan en verder reizen met de bus of de metro. Mocht deze locatie vol zijn, dan is er vast nog plaats op de P+R-locatie bij metrostation Akkers.
Let op: Van zaterdag 13 juli t/m zondag 25 augustus 2024 voert de RET pnderhoudswerkzaamheden uit aan metrolijn D. Er rijden dan geen metro’s tussen stations Slinge, Rhoon, Poortugaal en Tussenwater. Metrolijn C rijdt vaker in de spits: elke 7,5 minuten ipv elke 15 minuten. Ook komt er een pendelbus (elke 15 minuten) die rijdt langs de haltes Hoogvliet – Tussenwater – Poortugaal – Rhoon – Slinge – Zuidplein. Reizigers voor o.a. Zuidplein kunnen rijden via Metrolijn C naar Beurs en daar overstappen op lijn D naar Zuidplein of met de pendelbus. Kijk voor meer reizigersinfo op ret.nl.
Spitsbussen
Sinds januari 2024 is het openbaar vervoer in de gemeente Nissewaard uitgebreid. Er rijden doordeweeks tijdens de spits om het half uur spitslijnen volgens een vaste dienstregeling. Deze bussen rijden in de vakantieperiode van maandag tot en met vrijdag van 7.00 tot 9.00 uur en vanaf 14.30 tot 18.30 uur. Deze lijnen rijden tussen De Akkers, Vogelenzang, De Hoek en metrostation Spijkenisse Centrum (285) en tussen het centrum, De Elementen, ’t Land en metrostation Spijkenisse Centrum (281).
Fiets
De Hartelbrug blijft tijdens de werkzaamheden open voor fietsers en scooters. Heeft u die mogelijkheid, pak dan eens de fiets om naar uw werk te gaan. Dat scheelt niet alleen mogelijk filerijden, maar is ook nog eens goed voor uw gezondheid. Een frisse start van de dag en misschien wel de start van een goede gewoonte. Of spreek met een collega af om samen te fietsen.
Werk thuis
Onder het motto ‘werk zo veel mogelijk thuis’ vraagt de gemeente Nissewaard hun eigen medewerkers en de inwoners in de periode 12 t/m 30 augustus (gedeeltelijk) thuis te werken, zodat ze buiten de spits kunt reizen. Daarmee ontlasten ze de druk op het verkeer en bieden ze inwoners die voor hun werk de auto echt niet kunnen missen, de gelegenheid om toch zonder al te veel hinder en vertraging naar hun werk te rijden.
Reizen buiten de spits
Mocht u toch aangewezen zijn op de auto om op uw werk te komen, probeer dan buiten de spits te reizen. Misschien kunt u iets later beginnen of eerder stoppen en zo de file vermijden. Maak eventueel afspraken met uw werkgever over het reizen buiten de spits. Samen is daar vast en zeker uit te komen.
Carpoolen
In de spits zitten veel automobilisten alleen in hun auto. Het kan veel voertuigen in de file schelen als collega’s met elkaar meerijden. Vraag eens onder collega’s wie er eventueel samen wil reizen naar het werk. Carpoolen is wel zo gezellig en goed om de verkeersdruk op deze manier te verminderen. Of kijk op carpoolwebsites voor populaire carpoolapps, zoals Toogethr, Blablacar of TwoGo. Dat zijn goede opties om een carpoolmaatje te vinden.
Bron: Gemeente Nissewaard