Grote toename in enkele energiecontracten: 230% stijging alleen stroomcontracten
Uit onderzoek van Overstappen.nl blijkt dat er veel meer losse stroom- en gascontracten worden afgesloten dan vier jaar geleden. In 2020 ging het bij 6,2% van de afgesloten contracten om alleen stroom, in 2024 is dat 14,3%. Voor alleen gas is het percentage gestegen van 0,5% in 2020 naar 2,7% in 2024.
Alleen stroom of alleen gas
De meeste energieleveranciers zijn leverancier van zowel gas als stroom. Toch kiezen steeds meer consumenten ervoor om alleen stroom of alleen gas af te nemen. Dit kan verschillende redenen hebben, zoals het gebruik van stadsverwarming of blokverwarming, of het volledig elektrisch verwarmen van de woning met bijvoorbeeld een warmtepomp. Daarnaast is het mogelijk om stroom en gas apart af te nemen bij verschillende leveranciers, hoewel veel klanten dit onhandig vinden vanwege de dubbele facturen en apps.
Verklaring van de trend
Het is een opvallende trend te noemen dat er steeds meer ‘losse’ contracten worden afgesloten. Dit komt doordat steeds meer klanten op stadsverwarming zijn aangesloten en daardoor een contract nodig hebben voor alleen stroom. Ook de grote toename in populariteit van dynamische contracten heeft hieraan bijgedragen. Aldus Tom Schlagwein, energie-expert bij Overstappen.nl.
Dynamisch contract steeds populairder en meer aanbod
Het aantal huishoudens met een dynamisch contract is de afgelopen jaren flink toegenomen, van 72.000 eind 2022 tot meer dan 300.000 in juni 2024. Tom Schlagwein: “Veel klanten nemen een dynamisch stroomproduct af, en proberen hun verbruik over de dag te verdelen voor de beste prijs. Het is zeer populair en dat zal voorlopig ook alleen nog maar toenemen. Daarnaast is het aanbod voor alleen stroom of alleen gas flink uitgebreid, dat helpt ook mee. De markt is aan het veranderen, dat blijkt duidelijk uit de cijfers.”
Stadsverwarming en blokverwarming
In Nederland hebben ongeveer een half miljoen huishoudens een blokverwarming of stadsverwarming. Bij stadsverwarming wordt restwarmte van nabijgelegen industrie, zoals een afvalverwerkingsbedrijf, gebruikt om woningen te verwarmen. Dit is een efficiënte manier om energieverspilling tegen te gaan. Blokverwarming betreft een collectieve voorziening waarbij meerdere woonruimtes op één meter zijn aangesloten en geen eigen CV-ketel nodig hebben.