AlgemeenBrielleHellevoetsluisOostvoorneOudenhoornRockanjeTinteVierpoldersZwartewaal

Grote stijging: zilvervisjes dringen Nederlandse badkamers binnen

Advertentie

Het aantal meldingen van zilvervisjes in huis stijgt flink. In afgelopen december met 22% ten opzichte van vorig jaar in diezelfde maand. Vooral in de zomermaanden pieken de zoekopdrachten rondom het bestrijden van de zilvervisjes, blijkt uit onderzoek van Saniweb.

Volg ons WhatsApp-kanaal om op de hoogte te blijven. Klik op deze URL om lid te worden: https://whatsapp.com/channel/0029VaErz5mE50Uk6ksqJS3T

De badkamerspecialist onderzocht de zoektermen rondom ongedierte in de badkamer. Wat blijkt: zilvervisjes zijn een opkomend probleem in Nederland. In afgelopen december werd er ruim 35.000 keer gezocht. In vergelijking met vorig jaar een stijging van 22%.

Dol op de badkamer

Han Schorfhaar van Ongediertebestrijding Schorfhaar zegt dat zilvervisjes vooral in badkamers voorkomen. “Zilvervisjes leven van vocht, dus ze zijn dol op jouw badkamer. Maar goed nieuws: zilvervisjes zijn niet gevaarlijk voor mensen. Ze zijn alleen hinderlijk. Je kunt er helaas weinig aan doen om zilvervisjes in huis te voorkomen. Dan moet je eigenlijk weer terug naar de jaren voor 1970. Naar de periode waarin we nog geen isolatie gebruikten in huis”, zegt Schorfhaar. “Zilvervisjes zijn dol op nieuwe huizen, waar de isolatie optimaal is. Doordat de isolatie zo goed is, is er minder ventilatie en blijft er te veel vocht in huis hangen.”

Tussen de oren

Schorfhaar merkt de laatste jaren ook een stijging van het aantal meldingen van zilvervisjes in huis in de herfst en winter. “Terwijl zilvervisjes niet ineens vaker voorkomen in de winter. Het zit bij de mensen vaak tussen de oren. In de zomer worden er minder meldingen gemaakt, omdat we dan minder binnen zijn. Tegen het einde van de zomer komen mensen weer meer binnen en zien ze ineens beestjes door het huis lopen.”

Kannibalen

Zilvervisjes worden bestreden door middel van een gel. “Een verbastering van een kakkerlakken gel”, legt de ongediertebestrijder uit. “In die gel zit een middel die de beestjes aantrekt en waardoor ze uiteindelijk dood gaan. Dit trekt weer andere zilvervisjes aan, want het zijn eigenlijk kannibalen. Die beestjes eten elkaar op. Op die manier kun je met één behandeling een hele populatie uitroeien.”

Voorkomen beter dan genezen

Nog geen last van zilvervisjes in huis en wil je dit zo houden? Dan heeft Schorfhaar een tip: “Zorg dat je goed ventileert, door bijvoorbeeld alle deuren en ramen tegen elkaar open te zetten. Vooral in de badkamer. Dit voorkomt voor een groot deel dat jouw badkamer ook een prooi wordt voor die vervelende zilvervisjes.”

Advertentie
Misschien wilt u dit ook lezen?
Close

Adblock? Dat vinden wij jammer!

Adblock geïnstalleerd? Dat vinden wij jammer. Onze website is geheel gratis te bezoeken. Maar wij halen onze onkosten uit het tonen van advertenties. Wilt u er over nadenken om Adblocker niet te gebruiken? Zo kunnen wij alles op deze website gratis blijven aanbieden.