Alles lezen? Kies voor PREMIUM

Klik hier voor meer informatie
AlgemeenBrielleHellevoetsluisNieuwenhoornOostvoorneOudenhoornRockanjeTinteVierpoldersZwartewaal

Geld besparen bij je belastingaangifte: aftrekbare zorgkosten

Advertentie

Als zorgkosten niet worden vergoed door je zorgverzekering, zijn ze soms aftrekbaar bij je belastingaangifte. Dit kan vooral voor mensen die hoge zorgkosten hebben een financieel voordeel opleveren. Geldt dit ook voor jou?

Volg ons WhatsApp-kanaal om op de hoogte te blijven. Klik op deze URL om lid te worden: https://whatsapp.com/channel/0029VaErz5mE50Uk6ksqJS3T

Vanaf 1 maart kan je weer belastingaangifte doen over vorig jaar. In de online aangifte vul je gemakkelijk de zorgkosten in van jezelf, je fiscaal partner en van kinderen onder de 27 jaar. Voor een ernstig gehandicapt persoon geldt er geen leeftijdsbeperking.

Wil je weten of je jouw gemaakte zorgkosten uit 2023 kan meenemen in je aangifte? Neem dan deze 3 punten door.

Welke zorgkosten zijn aftrekbaar?

Welke zorgkosten heb je in 2023 gemaakt? En staan ze in de lijst van aftrekbare zorgkosten van dat jaar? Op de lijst staan bijvoorbeeld tandarts- en fysiotherapiekosten, net als reiskosten naar het ziekenhuis. Dat lijkt heel wat, maar er zijn ook veel kosten niet aftrekbaar. Zoals een scootmobiel of rollator.

Wil je weten of je jouw zorgkosten mag opgeven bij de belastingaangifte? Check dan eerst de pagina over aftrekbare zorgkosten.

Zorgexpert Mirjam Prins van Independer

Aan welke voorwaarden moet je voldoen?

Hou rekening met de volgende voorwaarden:

  • De kosten vallen niet onder het eigen risico
  • De kosten zijn niet vergoed door een (aanvullende) verzekering
  • De kosten zijn noodzakelijk voor ziekte of invaliditeit
  • De kosten zijn gemaakt bij een gecontracteerde zorgverlener
  • Er is geen bijzondere bijstand ontvangen voor de zorgkosten
  • De kosten zijn in 2023 betaald

Tip: de Belastingdienst kan jou altijd vragen om je zorgkosten aan te tonen. Bewaar dus altijd je zorgrekeningen en bankafschriften.

Wat is het drempelbedrag?

Als je al je zorgkosten voor 2023 bij elkaar hebt opgeteld, dan krijg je niet alles terug. Alleen het deel dat boven het drempelbedrag uitkomt, is aftrekbaar. De hoogte van deze drempel is afhankelijk van je inkomen. De drempel start bij 149 euro, maar kan ook veel hoger zijn. Om je een beeld te geven: met een jaarinkomen van 39.000 euro in 2023 is de drempel zo’n 644 euro. Dan mag je de gemaakte kosten die boven de 644 euro uitkomen aftrekken.

Je hoeft zelf niks met het drempelbedrag te doen. Als je je zorgkosten invult bij je online belastingaangifte, dan wordt het automatisch berekend.

Slechts een kleine groep komt in aanmerking

Het idee om zorgkosten af te trekken bij je belastingaangifte klinkt aantrekkelijk, maar zoals je ziet gaat het om een vrij kleine groep die hiervoor in aanmerking komt. De overheid richt zich op mensen met hoge zorgkosten, dat zijn meestal chronisch zieken.

Val je binnen alle voorwaarden, dan kan je per 1 maart je aftrekbare zorgkosten opgeven bij je online belastingaangifte.

Advertentie

Adblock? Dat vinden wij jammer!

Adblock geïnstalleerd? Dat vinden wij jammer. Onze website is geheel gratis te bezoeken. Maar wij halen onze onkosten uit het tonen van advertenties. Wilt u er over nadenken om Adblocker niet te gebruiken? Zo kunnen wij alles op deze website gratis blijven aanbieden.